Velikom slanom jezeru prijeti potpuna katastrofa

Slojevi zemlje koji su nekad bili pod vodom uskovitlali su se u oblake prašine prošarane kalcijem, sumporom i arsenom, prirodnim elementom koji je povezan s rakom i urođenim manama.

Nivo vode u jezeru je početkom jula pao na najniži iznos od početka mjerenja 1847. godine (EPA)

Veliko slano jezero u Utahu palo je na najnižu izmjerenu razinu uslijed dva desetljeća suše, a znanstvenici i političari upozoravaju na ozbiljne prijetnje divljini, ali i stanovništvu uz jezero, javlja Reuters.

“Spasiti Veliko slano jezero, kako ne bismo postali Dust Lake City [umjesto Sal Lake City], znači svjesno odlučiti da je jezero vrijedno i da jezero treba ispuniti vodom”, rekao je atmosferski znanstvenik Kevin Perry, koji vozio je bicikl po isušenim dijelovima jezera od 2016. kako bi proučio njegov sastav.

Godinama se voda, koja bi inače završila u jezeru, preusmjeravala za ljudsku potrošnju, industriju i poljoprivredu. U kombinaciji sa sušom, koja je pogoršana klimatskim promjenama, otkriva se sve više dno jezera.

Razina vode u jezeru je početkom jula pala na najnižu razinu od početka mjerenja 1847. godine, na prosječnih 1.277 metara iznad razine mora, prema Geološkom zavodu SAD-a (USGS). Očekuje se daljnji pad do jeseni ili rane zime.

Jezero sada sadrži tek nešto više od jedne četvrtine volumena vode u odnosu na vrhunac 1987. godine, upozorio je USGS.

Potpisano 11 zakona za očuvanje vode

Slojevi zemlje koji su nekad bili pod vodom uskovitlali su se u oblake prašine prošarane kalcijem, sumporom i arsenom, prirodnim elementom koji je povezan s rakom i urođenim manama. Osim toga, ogoljeno jezersko dno zagađeno je ostacima rudarenja bakra i srebra.

“Ako udišete tu prašinu dulje razdoblje, poput desetljeća ili dulje, onda to može dovesti do porasta različitih vrsta raka, poput raka pluća, raka mjehura, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i slično”, rekao je za Reuters Perry sa Sveučilišta Utah u Salt Lake Cityju.

Nisu ugroženi samo ljudi. U podvodnim strukturama nalik na grebene nalazi se mikroorganizam koji je hrana za artemije kojima se pak hrane ptice, ali se te podvodne strukture suše i postaju sive.

Uz sve veću svijest javnosti i pritisak da se djeluje, guverner Utaha Spencer Cox potpisao je 11 zakona koji se odnose na očuvanje vode.

“Dok dosežemo ove nove rekordno niske razine, počinjemo se izlagati riziku da se ugroze sve te vrijednosti koje crpimo iz Velikog slanog jezera”, rekao je državni predstavnik Utaha Tim Hawkes.

Izvor: Agencije