Naučnici razvili robotske ribe koje gutaju mikroplastiku

Cilj kineskih naučnika je omogućiti prikupljanje mikroplastike u dubljim vodama i pružanje informacija za analizu onečišćenja mora u stvarnom vremenu.

Crna robotska riba mekana je na dodir, a naučnici je mogu kontrolirati pomoću svjetla kako bi izbjegli da udari u druge ribe ili brodove (EPA)

Robotske ribe koje “jedu” mikroplastiku mogle bi jednog dana pomoći u čišćenju svjetskih zagađenih oceana, tvrdi tim kineskih znanstvenika sa Sveučilišta Sečuan na jugozapadu Kine koji je razvio 1,3 centimetra dugačke robote koji već uspješno uklanjaju mikroplastiku u plitkim vodama, javlja Reuters.

Cilj kineskih znanstvenika je omogućiti prikupljanje mikroplastike u dubljim vodama i pružanje informacija za analizu onečišćenja mora u stvarnom vremenu, rekao je Wang Yuyan, član tima koji je razvio robota.

Crna robotska riba mekana je na dodir, a znanstvenici je mogu kontrolirati pomoću svjetla kako bi izbjegli da udari u druge ribe ili brodove.

Brža od većine robota

Ako je slučajno pojedu druge ribe, može se probaviti bez štete jer je napravljena od poliuretana, koji je biokompatibilan, rekao je Wang.

Riba je sposobna apsorbirati štetne tvari čak i kada je oštećena. Može plivati brzinom od 2,76 duljina svog tijela u sekundi, što je brže od većine robota.

“Uglavnom radimo na prikupljanju mikroplastike, ali robot se može koristiti na više načina”, rekao je Wang.

Izvor: Agencije