Softver na principu vještačke inteligencije napisao esej o samom sebi

Otvorili smo jedno potpuno novo naučno polje, istakla je švedska naučnica Almira Osmanović Thunstrom.

Vještačka inteligencija predstavlja jedno od najmisterioznijih područja na polju računarskih sistema (EPA - Ilustracija)

Softver baziran na principu vještačke inteligencije (AI) uspješno je “napisao” čitav esej i to o samome sebi, objavila je švedska naučnica Almira Osmanović Thunstrom rezultate posljednjeg dostignuća na polju usavršavanja vještačke inteligencije, prenijeli su švedski mediji.

Prilikom posljednjeg eksperimenta u proučavanju i usavršavanju programa vještačke inteligencije pod nazivom GPT-3, naučnici su iznijeli zahtjev da program napiše esej o sebi od ukupno 500 slovnih znakova, koristeći se citiranjem i naučnim referencama, prenosi Tanjug.

Rezultat eksperimenta izazvao je veliku znatiželju naučnika širom svijeta pošto je softver za manje od dva sata uspio napisati esej koji su naučnici okarakterisali kao “više nego uspješan”.

‘Pravi fenomen prirode’

Eksperimentom je otvorena “Pandorina kutija” za dalja istraživanja na polju vještačke inteligencije, dok pitanje dostizanja svijesti na nivou AI sada djeluje sve vjerovatnije. No, tu se sada otvaraju mnoga etička pitanja kada su u pitanju dalja istraživanja.

“Ono što se desilo predstavlja pravi fenomen prirode. Postavlja se pitanje kakve će dileme ova tehnologija izazvati i kako ćemo sve to uspjeti riješiti. Sve što znamo je da smo otvorili jedno potpuno novo naučno polje”, istakla je Osmanović Thunstrom.

Vještačka inteligencija predstavlja jedno od najmisterioznijih područja na polju računarskih sistema. Cilj stvaranja tzv. vještačke inteligencije predstavlja težnju naučnika da stvore programe (softvere) koji će imati princip funkcionisanja sličan ljudskom ražmišljanju.

Izvor: Agencije