Novi automobili na fosilna goriva neće biti u prodaji od 2035.

Prijedlozi nekih zastupnika u Evropskom parlamentu da se cilj smanji na 90 posto su odbijeni.

Neki proizvođači, uključujući i VW, nastoje prestati prodavati vozila na benzin i dizel do 2035. godine (EPA)

Zastupnici u Evropskom parlamentu su većinom glasova podržali zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. godine kako bi se ubrzao prelazak Evrope na električna vozila, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Glasanje je u skladu s ključnim planovima Evropske unije da do 2030. godine smanji ukupnu emisiju za 55 posto, u usporedbi s nivoima iz 1990. godine, što je cilj koji zahtijeva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prijevozu.

Zastupnici su podržali prošlogodišnji prijedlog Evropske komisije za stopostotno smanjenje emisija ugljičnog dioksida novih automobila do 2035. i od te godine onemogućila bi se prodaja vozila na fosilna goriva u Uniji.

Prijedlozi nekih zastupnika da se cilj smanji na 90 posto do 2035. su odbijeni.

Zakon još nije konačan. Glasanje tek potvrđuje poziciju Parlamenta za nadolazeće pregovore s državama članicama oko konačnog zakona.

Stav interesnih grupa

Namjera je ubrzati prelazak Evrope na električna vozila i ohrabriti proizvođače automobila da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno potaknuto drugim zakonom koji će od država članica zahtijevati da postave milione stanica za punjenje električnih vozila.

Proizvođači poput Forda i Volva javno su podržali plan EU-a kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem do 2035. a drugi, uključujući i Volkswagen, nastoje prestati prodavati takva vozila u Evropi do tog datuma.

No, mailovi koje je Reuters vidio pokazuje da su interesne grupe iz automobilske industrije, uključujući i Njemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirale za odbacivanje cilja do 2035. Te su grupe poručile da takav plan kažnjava alternativna goriva s niskim razinama emisije ugljika i da je prerano za takvo obavezivanje zbog neizvjesnog uvođenja infrastrukture za punjenje.

Električni automobili i plug-in hibridna vozila činili su 18 posto novih privatnih automobila prodanih u Uniji prošle godine, no ukupna prodaja automobila smanjena je usred nestašice poluvodiča, podaci su Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada