Rotterdam dobio pješačku stazu na krovovima zgrada

Duž šetališta nalaze se manje vjetroturbine, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova.

Dionica 'zračnog mosta' povezuje 'Svjetski trgovački centar' s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara (EPA)

Stanovnici jedne od najgušće naseljenih zemalja na svijetu Nizozemske odlučili su pokazati kako se krovovi građevina mogu prenamijeniti pa su na jednoj zgradi u Rotterdamu izgradili stazu za pješake koja nudi brojne sadržaje i seli život grada na nove visine, javlja AFP.

Udruga “Rooftop Days” izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako pokazati kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Članovi udruge brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorištene prostore u najvećoj europskoj pomorskoj luci.

Selo na krovu budućnosti

“Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada”, rekao je AFP-u direktor organizacije “Rooftop Days”, Leon van Geest, ističući da se zasad “koriste samo tri posto punog potencijala ravnih krovova Rotterdama”.

Jarkonarančasta pješačka staza duga je 600-ak metara, a dionica toga “zračnog mosta” povezuje gradski “Svjetski trgovački centar” s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara.

Duž šetališta, koja će uskoro biti otvoreno, nalaze se manje vjetroturbine, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za slijetanje dronova.

Daju li gradske vlasti zeleno svjetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će ondje posaditi i usjeve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Višenamjenski krovovi

Manifestacija “Rooftop Days” održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

Među njima je “Rooftop Field” (Polje na krovu). Na području od 1.000 kvadratnih metara šestoga kata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cvijeće.

Jedna od glavnih namjena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promjene čine sezonske količine oborina sve nepredvidivijima.

“Na ovome krovu već možemo uskladištiti oko 60.000 litara vode”, otkrio je Van Rinsum.

Dio ondje uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do “krovnog polja” pokazao se iznimno popularnim.

Izvor: Agencije