Musk zaprijetio Twitteru povlačenjem ponude za preuzimanje

Američki milijarder je doveo u pitanje tačnost Twitterovih javnih podataka o lažnim nalozima od manje od pet posto korisničke baze te mreže, tvrdeći da taj procenat iznosi najmanje 20 posto.

Ovo je prvi put da je Musk pismom zaprijetio da će odustati od sporazuma, a ne kao što je to činio prije - objavama na svom Twitter nalogu (EPA)

Vlasnik kompanije “Tesla” i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk upozorio je pismom rukovodstvo Twittera da bi mogao odustati od svoje 44 milijarde dolara vrijedne ponude za preuzimanje ako mu se ne dostave podaci o tačnom procentu neželjene pošte i lažnim nalozima na toj društvenoj mreži, javlja Reuters.

U pismu je navedeno da Twitter “očigledno materijalno krši” svoje obaveze i da Musk zadržava sva prava da raskine sporazum o spajanju.

Ovo je prvi put da je Musk pismom zaprijetio da će odustati od sporazuma, a ne kao što je to činio prije – objavama na svom Twitter nalogu.

Uprava tog tehnološkog diva je ranije potcijenila značaj Muskovih upozorenja o tome da je stavio sporazum “na led” dok ne dobije spomenute podatke koji će mu, kako je rekao, pomoći da se pripremi za vlasništvo nad Twitterom, kako ne bi sam provodio dubinsku provjeru poslovnih pokazatelja i ponovo otvarao pregovore.

Traži precizne podatke

Ranije je Musk najavio da će sporazum “privremeno odgoditi”, dok čeka da mu kompanija Twitter dostavi podatke o procentu lažnih naloga na mreži.

„Musk smatra da Twitter transparentno odbija ispuniti svoje obaveze iz sporazuma o spajanju, što izaziva dodatnu sumnju da kompanija krije tražene podatke”, navodi se u pismu.

Američki milijarder je doveo u pitanje tačnost Twitterovih javnih podataka o lažnim nalozima od manje od pet posto korisničke baze te mreže, tvrdeći da taj procenat iznosi najmanje 20 posto.

Musk je naveo da su mu traženi podaci potrebni kako bi proveo vlastitu analizu korisnika Twittera i poručio da ne vjeruje u “labave metode provjere” koje primjenjuje ta kompanija.

Izvor: Agencije