Na meti ruske informatičke špijunaže 42 saveznice Ukrajine

Na meti hakera su državne institucije, analitički centri, kompanije i humanitarne organizacije, objavila je američka informatička kompanija Microsoft.

Gotovo dvije trećine zemalja na meti hakerske špijunaže su članice NATO-a, navodi Microsoft (Reuters)

Američka informatička kompanija Microsoft saopštila je da je u 42 zemlje koje pružaju podršku Ukrajini identifikovala “stratešku špijunažu” hakera koji rade za Rusiju, piše AP.

Na meti hakera su državne institucije, analitički centri, kompanije i humanitarne organizacije.

“Od početka rata, ciljanje (saveznika Ukrajine) od strane Rusije bilo je uspješno u 29 posto slučajeva. Ruske obavještajne službe pojačale su prodor u mreže i špijunske aktivnosti prema državama koje su saveznice Ukrajine”, objavio je predsjednik kompanije Brad Smith.

Prema njegovim riječima, prilikom uspješnih upada u najmanje 25 posto njih hakeri ukrali podatke.

SAD glavna meta hakerskih napada

Gotovo dvije trećine zemalja na meti hakerske špijunaže su članice NATO-a.

Glavna meta bile su Sjedinjene Američke Države, a na drugom mjestu je Poljska.

Tokom protekla dva mjeseca, špijunaža je pojačana prema Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i Turskoj.

Microsoft navodi da od početka rata nije uočio upade u mrežu Estonije. Kompanija tvrdi da u nekim državama još uvijek ima “značajnih slabosti u kolektivnoj odbrani”.

Jaki odbrambeni sistemi Ukrajine

Meta špijunaže bilo je 128 organizacija, od kojih polovinu čine državne institucije, dok su 12 posto ciljeva bile nevladine organizacije, najčešće analitički centri ili humanitarne organizacije. Preostale mete špijunaže bile su kompanije za telekomunikaciju, energetske i vojne kompanije.

Microsoft u izvještaju navodi da su se odbrambeni sistemi Ukrajine u cjelini “pokazali jačim” od mogućnosti Rusije i dodaje da je Ukrajina nekoliko dana prije početka ruske invazije sa lokalnog čuvanja podataka na serverima u državnim institucijama prešla na čuvanje na “cloudu” u centrima za čuvanje podataka širom Evrope.

“Ruske operacije informatičkog utjecaja od početka rata uspješno su povećale širenje ruske propagande za 216 posto, od toga 82 posto u SAD-u”, navodi se u Microsoftovom izvještaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada