UNESCO pokreće program zaštite od cunamija i na Sredozemlju

Većina cunamija dosad je pogađala obalno stanovništvo Tihog i Indijskog okeana, ali UNESCO podsjeća da su sve regije uz more rizične, uključujući i područje Sredozemlja.

Gotovo 70 posto cunamija uzrokuju potresi, ali mogu biti i posljedica vulkanskih erupcija kao što se dogodilo na otoku Tonga početkom godine (Reuters)

UNESCO je odlučio proširiti svoj program zaštite od cunamija na sve rizične zone u svijetu do 2030. uključivo i Sredozemlje, gdje je cunami moguć u narednih 30 godina, potvrđeno je iz te organizacije, prenosi AFP.

Pilot program koji je testiran u desetak regija Kariba, Pacifika i Indijskog okeana bit će proširen na veliki broj drugih mjesta, objavila je organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu.

Većina cunamija dosad je pogađala obalno stanovništvo Tihog i Indijskog okeana, ali UNESCO podsjeća da su sve regije uz more rizične, uključivo i područje Sredozemlja.

“Mogućnost vala od metra, dakle katastrofalnog, u sljedećih 30 godina je vrlo visoka”, rekao je Vladimir Rjabinin, izvršni tajnik Međuvladine okeanografske komisije UNESCO-a.

Već provode projekt u 20-ak država

Gotovo 70 posto cunamija uzrokuju potresi, rekao je Rjabinin, kao što je bio slučaj u Indijskom okeanu 2004. kada je poginulo više od 210.000 ljudi. Oni mogu biti i posljedica vulkanskih erupcija kao što se dogodilo na otoku Tongi u Pacifiku početkom godine.

“Više od 40 zajednica u 21 zemlji sada je sigurnije nakon provedbe našeg programa ‘Tsunami Ready'”, rekao je Rjabinin.

Dodao je da UNESCO želi “osigurati da sto posto obalnog stanovništva koje se nalazi u potencijalnoj opasnosti bude spremno reagirati” u slučaju cunamija.

Izvor: Agencije