Vijetnam razvio vakcinu protiv afričke svinjske kuge

Vijetnam planira postati prva zemlja u svijetu koja će komercijalno proizvoditi i izvoziti vakcinu protiv afričke svinjske kuge, bolesti koja je bezopasna za ljude.

Afrička svinjska kuga spada među najteže bolesti domaćih životinja (EPA - Ilustracija)

Vijetnam je izvijestio da je razvio vakcinu protiv afričke svinjske kuge, dodavši da planira postati prva zemlja u svijetu koja će ga komercijalno proizvoditi i izvoziti, javlja Reuters.

Afrička svinjska kuga spada među najteže bolesti domaćih životinja, a prvi je slučaj u Vijetnamu registriran u februaru, prisilivši vlasti da u 2021. godini usmrte oko petine svinja.

Bolest se razvila u Africi i proširila se po Evropi i Aziji, uzrokujući smrt stotina miliona svinja širom svijeta.

Afrička svinjska kuga bezopasna je za ljude.

“Ovo je prekretnica u veterinarstvu”, istaknuo je zamjenik vijetnamskog ministra poljoprivrede Phung Duc Tien u objavi o razvoju vakcine, prenosi Hina.

Sigurnost potvrđena u SAD-u

“Budući da imunitet traje šest mjeseci, vakcina će biti štit za svinjogojstvo i za proizvodnju svinja na globalnom nivou”, dodao je vijetnamski dužnosnik.

Vijetnamski stručnjaci počeli su razvijati vakcinu u novembru 2019. godine, u saradnji s kolegama iz SAD-a, uz provedenih pet kliničkih ispitivanja.

Njegovu sigurnost i efikasnost potvrdila je Služba za poljoprivredna istraživanja američkog Ministarstva poljoprivrede, naglasio je Tien.

Nije naveo kada bi se vakcina mogla početi izvoziti, ni koliki bi trebali biti vijetnamski proizvodni kapaciteti.

Izvor: Agencije