NASA naručila nova svemirska odijela za put na Mjesec

NASA je prvobitno planirala da sama razvije nova odijela, ali je znatno kasnila, pa je posao dogovorila s dvije kompanije.

Osim za put na Mjesec, odijela će se koristiti i za Međunarodnu svemirsku stanicu (NASA)

Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA) naručila je od dvije kompanije – Axiom Space i Collins Aerospace – da razviju svemirska odijela koja će budući astronauti nositi na Mjesecu, javlja AFP.

Odijela će se koristiti i za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), zamjenjujući sadašnja koja su u upotrebi 40-ak godina.

“U tim kombinezonima (za astronaute) praviće se historija, jer će ih nositi prva tamnoputa osoba i prva žena koja bude kročila na Mjesec”, rekla je novinarima Vanessa Wyche, direktorica Svemirskog centra Johnson.

NASA je prvobitno planirala da sama razvije nova odijela, ali je znatno kasnila. Odluka da taj posao povjeri dvjema kompanijama potvrđuje da se ta agencija, kao i posljednjih godina, sistematski opredjeljuje za javno-privatna partnerstva.

Dvije kompanije ulažu znatnu količinu svog novca, navela je NASA.

Detalji ugovora još nisu otkriveni, ali program ima “plafon” od 3,5 milijarde dolara za uslugu koja će se pružati do 2034. godine.

NASA zadržava pravo da na kraju izabere samo jednu od dvije kompanije, ili se opredijeli za obje, ili čak da doda i druge. Ipak, kompanije će ostati vlasnice odijela i biti odgovorne za njihovo održavanje.

Različiti uslovi na Mjesecu i ISS-u

Axiom Space, koji je privatnom letjelicom SpaceX već poslao “svemirske turiste” na Međunarodnu svemirsku stanicu, planira izgraditi svoju svemirsku stanicu, te će mu ionako biti potrebna svemirska odijela za buduće klijente.

“Planirali smo da napravimo odijelo kao dio našeg programa, tako da je fantastično iskoristiti dugogodišnje iskustvo NASA-e”, rekao je šef kompanije Michael Suffredini.

NASA je detaljno opisala čitav niz potreba i zahtjeva, kako za odijela za rad na Mjesecu, tako i za “modnu liniju” za izlete u nisku orbitu oko ISS-a.

Te dvije sredine ne predstavljaju isti izazov za kreatore odijela jer, na primjer, težina odijela nije problem u bestežinskom stanju u orbiti oko Zemlje, dok se na Mjesecu mora uzeti u obzir uticaj prašine, prenosi Beta.

Axiom Space i Collins Aerospace trebaju odlučiti hoće li praviti jedan kombinezon za obje namjene ili dva različita.

“Cilj je omogućiti onima koji budu nosili odijela što je više moguće mobilnosti”, rezimirao je Dan Burbank iz Collins Aerospacea i sam bivši astronaut.

Izvor: Agencije