Musk poručio radnicima da se vrate u kancelarije ili napuste kompaniju

‘Svi radnici Tesle moraju u kancelariji provesti barem 40 sati sedmično. Ako se ne pojave, pretpostavit ćemo da su dali otkaz’, napisao je Elon Musk u mailu koji je poslao zaposlenima.

Musk je umanjivao rizike od pandemije rekavši da je 'panika oko korona virusa glupa' - kasnije je dva puta obolio (EPA)

Glavni izvršni direktor kompanije Tesla Inc, Elon Musk zatražio je od zaposlenika da se vrate u ured ili napuste kompaniju, prema e-mailu koji je poslao zaposlenicima, a u koji je uvid imao Reuters.

“Svi radnici Tesle moraju u uredu provesti barem 40 sati sedmično”, napisao je Elon Musk u mailu koji je poslao zaposlenima. “Ako se ne pojavite, pretpostavit ćemo da ste dali otkaz”.

“Što ste stariji, to viđeniji morate biti”, piše Musk. “Zato sam ja toliko dugo živio u tvornici – kako bi radnici na traci vidjeli da i ja radim uz njih. Da to nisam učinio, Tesla bi odavno bankrotirala”.

Dva su izvora potvrdila vjerodostojnost maila koji je Reuters pregledao. Tesla nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Drugi ne traže da se radnici vrate

Velike tehnološke kompanije u Silicijskoj dolini ne traže od radnika da se vrate u urede na puno radno vrijeme, što zbog otpora pojedinih radnika, što zbog ponovnog porasta broja slučajeva korona virusa u Kaliforniji.

Tesla je svoje sjedište premjestila u Austin u Teksasu, no dio je ostao u području zaljeva San Francisca.

“Naravno, postoje i kompanije koje ovo ne traže, no kad su one posljednji put lansirale novi vrhunski proizvod? Ima već neko vrijeme”, napisao je Musk u mailu.

Jedan je zaposlenik kompanije je upitao: “Kad bi došlo do masovnog egzodusa, kako bi Tesla završila projekte? Mislim da investitori ne bi bili baš presretni”.

Nije mu bitna sigurnost radnika

Grupa za zaštitu prava radnika u Kaliforniji smatra da Musku nije bitna sigurnost radnika i da je to dobro dokumentirano.

Stephen Knight, izvršni direktor Worksafea napisao je u mailu agenciji Reuters da je “Teslin nemar oko sigurnosti radnika nažalost dobro dokumentiran, što uključuje i ismijavanje zavoda za javno zdravstvo na početku pandemije”.

Musk je u prije dvije godine ponovno otvorio tvornicu Tesle u Fremontu u Kaliforniji, kršeći pritom mjere sprečavanja širenja korona virusa okruga Alameda. Kompanija je potom, od maja do decembra, zabilježila 440 slučajeva zaraze u tom pogonu.

Smatrao paniku oko korona virusa ‘glupom’

Musk je umanjivao rizike od pandemije rekavši da je “panika oko korona virusa glupa” te da su djeca “u biti imuna” na taj virus. Kasnije je dva puta obolio.

Musk je prošli mjesec kazao da “Amerikanci pokušavaju izbjeći odlazak na posao”.

Dok su neki veliki poslodavci dugoročno prihvatili rad od kuće, drugi, kao što je primjerice Alphabetov Google, traže od radnika da se postupno vrate u urede.

Izvor: Agencije