Proizvođači: Električna vozila nisu jedino rješenje za niže emisije CO2

Paolo Scudieri, predsjednik organizacije italijanskih proizvođača automobila, upozorio je da bi električna mobilnost u Italiji mogla ugroziti 70.000 radnih mjesta.

I druge tehnologije mogle bi pomoći u dekarbonizaciji industrije, ispunjavajući iste ciljeve i zadržavajući znanje, iskustvo i radna mjesta, rekao je Scudieri (EPA)

Električna vozila nisu jedino efikasno sredstvo smanjenja emisija ugljika koje proizvodi automobilska industrija, poručio je Paolo Scudieri, čelnik italijanske organizacije ANFIA. Upozorio je pritom da bi električna mobilnost u Italiji mogla ugroziti više od 70.000 radnih mjesta, piše Reuters.

I druge tehnologije mogle bi pomoći u dekarbonizaciji industrije, ispunjavajući iste ciljeve i istodobno zadržavajući znanje, iskustvo i radna mjesta u Italiji, rekao je Scudieri, koji se nalazi na čelu organizacije italijanskih proizvođača automobila.

“Mislim na moguć opipljiv doprinos biogoriva i sintetičkih goriva i vodika”, pojasnio je Scudieri, dodavši da italijanska automobilska industrija već puno ulaže u vodik.

Biogoriva i sintetička goriva čine kategoriju e-goriva, a razvijaju se kako bi omogućila kontinuirano korištenje modificiranih inačica motora s unutarnjim izgaranjem, umjesto prelaza na komercijalna električna vozila na baterije (BEV).

Neke fabrike bi bile zatvorene

Isključivo fokusiranje na BEV tehnologiju, u kojoj trenutno dominiraju azijski proizvođači, ugrozilo bi po njemu oko 73.000 radnih mjesta u Italiji u idućim godinama, a električna mobilnost ne bi kompenzirala gubitak jer će prema nekim procjenama otvoriti samo 6.000 novih radnih mjesta,

Scudieri je dodao i da bi najmanje 450 proizvođača autodijelova u Italiji, od ukupno njih 2.200, moglo “staviti ključ u bravu” jer još nisu ni počeli preusmjeravati proizvodnju na električnu tehnologiju.

Evropska komisija predložila je svođenje emisija ugljičnog dioksida iz autoindustrije na nulu do 2035, u sklopu većeg paketa mjera zaštite klime koji bi onemogućio prodaju novih vozila na fosilna goriva u EU.

O prijedlogu će iduće sedmice raspravljati Evropski parlament, prenosi Hina.

U Europarlamentu se još nije iskristaliziralo većinsko stajalište, tvrdi čelnik italijanske organizacije.

“Važan će biti svaki glas, a moja je želja da italijanski zastupnici u Evropskom parlamentu pri glasanju vode računa i o interesu svoje zemlje”, rekao je Scudieri.

Izvor: Agencije