Meta, Google i Twitter obećali oštriju borbu protiv lažnih vijesti

Novi Kodeks o suzbijanju dezinformiranja je dokaz da je Evropa naučila svoje lekcije i da više nismo naivni, rekla je potpredsjednica Evropske komisije.

Više od 30 potpisnika obavezalo se na ažurirani Kodeks o suzbijanju dezinformiranja (EPA)

Meta, Google, Twitter i Microsoft dogovorili su se da će poduzeti čvršći stav protiv dezinformacija prema novom nadopunjenom EU kodeksu, koji bi ih mogao teško kazniti ako to ne urade.

Više od 30 potpisnika, uključujući tijela za reklamiranje, obavezala su se na ažurirani Kodeks o suzbijanju dezinformiranja, saopćila je Evropska komisija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Potpisnici su se složili da će raditi više da se bore protiv manipuliranih videozapisa, lažnih računa i političkog reklamiranja, dok nepoštivanje može kompanijama donijeti kazne u visini i do šest posto globalnog prometa, rekao je dužnosnik Evropske unije prošle sedmice.

Kompanije, među kojima su TikTok i Amazonova sportska streaming platforma Twitch, imaju šest mjeseci da se usaglase sa svojim obećanjima te će morati predstaviti izvještaj o napretku na početku 2023. godine.

“Novi kodeks je dokaz da je Evropa naučila svoje lekcije i da više nismo naivni”, rekla je potpredsjednica EK-a Vera Jourkova na konferenciji za novinare.

Propusti u revidiranom Kodeksu

Dodala je da su ruska invazija na Ukrajinu, pandemija COVID-19 i britansko povlačenje iz EU-a ubrzali nastojanje Unije da suzbije lažne vijesti.

Sankcije bi mogle uključiti i zabranu kompanija, kazao je Thierry Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište.

“Ako postoji neprestano kršenje pravila možemo, također, razmotriti njihov pristup našem prostoru informiranja”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Kritičari poput Udruženja komercijalne televizije i usluga videa na zahtjev u Evropi (ACT) rekli su da postoje veliki propusti u revidiranom Kodeksu.

“Izmjene ne nude konkretne obaveze za ograničavanjem ‘nedopuštenog manipulativnog ponašanja’. Obaveze ne idu dalje od generalizacije da se slijedi zakon koji je očigledan i ne zahtijeva Kodeks”, rečeno je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada