Astronomi otkrili najbrže rastuću crnu rupu

Astronomi su lovili ovakve objekte više od 50 godina i našli su ih veliki broj, ali ovaj zapanjujuće svijetli objekt provukao se nezapaženo, kažu istraživači.

Istraživač Christian Wolf nazvao je crnu rupu koja postavlja rekorde 'izuzetnom' (EPA - Ilustracija)

Astronomi su otkrili najbrže rastuću crnu rupu, tri milijarde puta masivniju od Sunca, koja svake sekunde troši ekvivalent jedne Zemlje i svijetli 7.000 puta jače od naše galaksije, objavilo je Australsko nacionalno sveučilište (ANU).

“Astronomi su lovili ovakve objekte više od 50 godina. Našli su veliki broj bljeđih, ali ovaj zapanjujuće svijetli objekt provukao se nezapaženo”, rekao je Christopher Onken, glavni istraživač s ANU-a, nazvavši ga “vrlo velikom, neočekivanom iglom u plastu sijena”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Sada želimo znati zašto je ova crna rupa drugačija – je li se dogodilo nešto katastrofalno? Možda su se dvije velike galaksije urušile jedna u drugu, usmjeravajući puno materijala u crnu rupu kako bi je nahranili”, kazao je Onken.

Rekord koji neće biti oboren

Koautor Christian Wolf nazvao je crnu rupu koja postavlja rekorde “izuzetnom”.

“Prilično smo uvjereni da ovaj rekord neće biti oboren. U biti nam je ponestalo neba gdje bi se ovakvi objekti mogli sakriti”, rekao je Wolf.

“Orbite planeta u našem Sunčevom sistemu sve bi stale unutar horizonta događaja – granice crne rupe iz koje ništa ne može pobjeći”, kazao je koautor Samuel Lai.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada