Turksat 5B u funkciji, uskoro deset turskih satelita u svemiru

Satelit će pružiti podršku turskim agencijama i službama za katastrofe i hitne slučajeve s ciljem održavanja komunikacije u ruralnim i planinskim područjima.

Turksat 5B učinit će naš TV i širokopojasni satelitski kapacitet neprekidnim od Afrike do Bliskog istoka i Azije, kazao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Lansiranjem nacionalnog satelita za nadzor IMECE sljedećeg januara i Turksat 6A sredinom 2023. godine, broj turskih satelita u svemiru dostići će deset, izjavio je u utorak predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Pokrećemo IMECE, naš domaći, nacionalni satelit za nadzor, koji su razvili turski inženjeri, u januaru 2023. godine, a Turksat 6A sredinom 2023. godine”, rekao je on u obraćanju na ceremoniji puštanja u funkciju satelita Turksat 5B u Ankari.

Tom prilikom iznio je najnovije informacije o svemirskim aktivnostima zemlje, prenosi Anadolija.

“Satelit Turksat 5B učinit će naš TV i širokopojasni satelitski kapacitet neprekidnim od Afrike do Bliskog istoka i Azije”, kazao je Erdogan.

Istakao je da će ovaj satelit pružiti podršku agencijama i službama za katastrofe i hitne slučajeve s ciljem održavanja komunikacije u ruralnim i planinskim područjima.

‘Služit će nas 30 godina’

Erdogan je rekao da su do sada postojale određene tehničke poteškoće u pristupu programima za obrazovanje na daljinu zbog nedovoljne internet infrastrukture.

“Taj problem će, također, biti otklonjen. Satelit Turksat 5B služit će nas 30 godina”, kazao je turski predsjednik.

Podsjetio je da turske vlasti provode brojne aktivnosti u oblasti svemirskih istraživanja.

“Poduzimamo korake koji će našu zemlju dovesti na nivo koji zaslužuje u svakoj oblasti”, rekao je Erdogan te dodao da su satelitske tehnologije jedna od tih oblasti.

Turska je 2008. godine u svemir lansirala satelit Turksat 3A, potom 2014. godine lansirala Turksat 4A, a 2015. godine Turksat 4B.

Turska je prošle godine u svemir lansirala Turksat 5A.

Izvor: Agencije