Curenje metana sa platforme na moru detektirano satelitima

Dosad dostupne tehnike nisu bile u stanju prepoznati istjecanje metana s platformi na morima i okeanima, a poznato je da je riječ o gotovo 30 posto svjetske proizvodnje tog štetnog plina.

Naučnici su razvili novu metodu mjerenja sunčevog zračenja koje se reflektira na morskoj površini (EPA - Ilustracija)

Zahvaljujući satelitskim promatranjima znanstvenici su prvi put uspjeli detektirati istjecanje velike količine metana, štetnog stakleničkog plina, s jedne platforme na moru, pokazuje istraživanje na koje se poziva AFP.

Otkriće je napredak u tehnološkom arsenalu koji omogućuje da se iz svemira identificira izvor istjecanja metana, plina karakterističnog za industriju fosilnih goriva.

U 2020. godini sektor fosilnih goriva ispustio je gotovo 120 miliona tona metana, što je gotovo trećina emisija povezanih s ljudskim aktivnostima, podaci su Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Istjecanje metana, iznimno štetnog plina za klimu Zemlje, moglo bi se izbjeći na jednostavan način, smatra ta agencija.

Nova studija, objavljena u časopisu Environmental Science and Technology Letters, uspjela je prvi put identificirati oblak iznad platforme za proizvodnju plina i nafte u Meksičkom zaljevu s koje je krajem prošle godine u 17 dana iscurilo oko 40.000 tona metana. Platforma u blizini Campechea u južnome Meksiku jedna je od najvećih u zemlji.

Do sada pratili curenje na kopnu, ali ne i na moru

“Rezultati naših istraživanja ukazuju na to da se satelitima uspješno mogu otkriti tragovi metana koji cure s platformi. Ovo bi saznanje moglo otvoriti put sustavnom praćenju emisija plina štetnog za klimu upravo s morskih platformi”, rekao je jedan od autora studije, Luis Guanter, znanstvenik s Politehničkog sveučilišta u Valenciji.

Posljednjih godina uspješno su razvijene metode detekcije istjecanja metana iz postrojenja na kopnu zahvaljujući satelitskom praćenju. No dosad dostupne tehnike nisu bile u stanju prepoznati istjecanje metana s platformi na morima i oceanima, a poznato je da je riječ o gotovo 30 posto svjetske proizvodnje.

Oceani apsorbiraju kratkovalne infracrvene zrake i stoga ograničavaju količinu reflektirane svjetlosti koju sateliti mogu otkriti. Da bi premostili ovaj problem, znanstvenici su uspjeli razviti novu metodu mjerenja sunčeva zračenja koje se reflektira na morskoj površini.

Metan je odgovoran za oko 30 posto globalnog zatopljenja.

Izvor: Agencije