Samovozećim automobilima uskoro i do 130 kilometara na sat

U situacijama nailaska na tunele ili led na cesti, koje automobili automatski otkrivaju putem kamera i senzora, vozače se upozorava i autonomna vožnja se isključuje.

Trenutno je automatizirana vožnja ograničena na određene situacije na autocesti, kao što su prometne gužve (EPA - Ilustracija)

Međunarodni stručni panel pri Gospodarskom povjerenstvu Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) pristao je povisiti maksimalnu brzinu za samovozeće automobile u određenim situacijama, javlja dpa.

Prema odluci, ograničenje brzine za autonomna vozila bilo bi podignuto sa 60 na 130 kilometara na sat, a bilo bi dopušteno i mijenjanje trake.

Prijedlog još treba potvrditi UNECE-ov Svjetski forum za usklađivanje propisa o vozilima, koji se sastaje krajem mjeseca, no taj se korak smatra formalnošću. Pravilo bi tada stupilo na snagu nakon otprilike šest mjeseci.

Više od 50 zemalja diljem svijeta članice su sporazuma, uključujući 27 zemalja Europske unije, dok SAD, Kina i neke druge zemlje reguliraju autonomnu vožnju prema vlastitim standardima.

Nije dovoljno samo ući u automobil

Trenutno je automatizirana vožnja ograničena na određene situacije na autocesti, kao što su prometne gužve.

U situacijama kao što su tuneli ili led na kolniku, koje automobili automatski otkrivaju putem kamera i senzora, vozače se upozorava i autonomna vožnja se isključuje.

Tehnologija autonomne vožnje ne znači jednostavno ulazak u automobil i prepuštanje vožnje kompjuteru.

Međutim, prema UNECE-u, i industrija i stručni panel rade na takvim mogućnostima.

Izvor: Agencije