Video: U Vijetnamu otvoren pješački stakleni most dugačak 632 metra

Specifičnost mosta je u tome što mu dužina između dvaju vrhova s obe strane klanca iznosi 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze.

Ojačano staklo upotrijebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40 milimetara, a na mostu se istovremeno može nalaziti do 450 ljudi (Reuters)

Pješački most sa staklenim dnom na 150 metara visine, dugačak 632 metra, jedan od najdužih na svijetu otvoren je u Vijetnamu.

Viseći most Bach Long, što u prijevodu znači “Bijeli zmaj”, nalazi se u provinciji Son La, sjeverozapadno od glavnog grada Hanoija i graniči s Laosom.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, najduži stakleni most na svijetu je struktura u Guangdongu u Kini dugačka 526 metara.

Ali Udruga svjetskih rekorda (The World Record Association), također tijelo za certificiranje rekorda, na svojim stranicama dvodijelni vijetnamski most naziva najdužim na svijetu sa 632 metra.

Njegova je specifičnost u tome što mu dužina između dvaju vrhova s obe strane klanca iznosi 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze.

Ojačano staklo u tri sloja

“Inženjerski projekt je zahtijevao da dio mosta bude postavljen na liticama kako bi se zaštitili priroda, drveće i stijene… Bio je to nevjerovatan projekt”, rekao je Glen Pollard, predstavnik Guinnessove knjige rekorda, koji je prisustvovao ceremoniji otvorenja.

“Nisam se usudio pogledati dole jer se bojim visine”, rekao je posjetitelj Vi Thi Thu (22) koji je prisustvovao svečanosti otvorenja mosta.

Ojačano staklo upotrijebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40 milimetara, a na mostu se istovremeno može nalaziti do 450 ljudi, objavio je vlasnik objekta.

Ovo je treći stakleni most koji je posljednjih godina izgrađen na jugoistoku Vijetnama.

Okrug Moc Chau, koji se nalazi oko 200 kilometara zapadno od Hanoija može se pohvaliti prostranim planinskim visoravnima i jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Vijetnama poznato po borovim šumama, špiljama u kojima obitavaju šišmiši, slapovima, jezerima i brdovitim plantažama čaja.

Izvor: Agencije