Roboti u Singapuru umjesto radnika: Od barmena do inspektora

Nedostatak radne snage u Singapuru, do kojega je došlo zbog pandemije, i dalje će biti prisutan, pa se odlučilo ljude zamijeniti robotima.

U Singapuru je trenutno instalirano 605 robota na 10.000 zaposlenih u prerađivačkoj industriji (EPA - Ilustracija)

Nakon što su se za vrijeme pandemije brojne kompanije u Singapuru mučile s pronalaženjem radnika, sada su neke među njima odlučile “zaposliti” robote koji će im pomoći u obavljanju niza zadataka – od poslova na gradilištima do skeniranja knjiga u knjižnicama, javlja Reuters.

Ovaj grad-država uveliko se oslanja na strane radnike, no njihov je broj između decembra 2019. i septembra 2021. godine pao je za 235.700. Podaci su to ministarstva radne snage, po kojima je suzbijanje širenja COVID-a 19 ubrzalo i “tempo prijelaza kompanija na tehnologiju i automatizaciju”.

Na gradilištu u Singapuru “radi” četveronožni robot imenom “Spot”, koji je izgradila američka kompanija Boston Dynamics. Njegov je zadatak proučiti blato i šljunak da bi se omogućilo napredovanje u građevinskim radovima, a prikupljeni podaci se provjeravaju u kontrolnim prostorijama građevinske kompanije Gammon.

Manjak radne snage

Direktor Gammona, Michael O'Connell kaže da je za korištenje “Spota” potreban samo jedan radnik umjesto dosadašnje dvojice koji su ranije ručno obavljali isti posao.

Vjeruje da će manjak radne snage u raznim industrijama, do kojega je došlo zbog pandemije, i dalje biti prisutan.

Po podacima Međunarodne federacije robotike za 2021. godinu, u Singapuru je trenutno instalirano 605 robota na 10.000 zaposlenih u prerađivačkoj industriji, što je drugi broj u svijetu. Na prvome je mjestu Južna Koreja s 932 robota na 10.000 zaposlenih.

Istodobno je singapurska Nacionalna knjižnica u posao uvela dva robota čiji je zadatak svakodnevno skenirati naljepnice na 100.000 knjiga ili oko 30 posto od ukupnog broja knjiga u knjižnici.

“Osoblje ne mora osobno provjeravati numerirane naslove na policama, što smanjuje količinu svakodnevnih obveza za naše radnike”, rekao je Lee Yee Fuang, pomoćnik direktora u Odboru nacionalne knjižnice.

Pripremaju kafu za putnike u podzemnoj željeznici

Roboti se u Singapuru koriste i na više od 30 stanica podzemne željeznice, gdje svakodnevno pripremaju kafu za brojne putnike koji stižu na posao iz prigradskih naselja.

Keith Tan, izvršni direktor kompanije Crown Digital, koja je osmislila robote barmene, kaže da upravo oni pridonose rješenju “najveće bolne tačke” kada je posrijedi osoblje za pripremu i posluživanje hrane i pića, a istodobno se otvaraju dobro plaćena radna mjesta u procesu automatizacije sektora.

No teško je udovoljiti svima. Neki stanovnici Singapura koji su isprobali usluge robota barmena i dalje čeznu za interakcijom sa čovjekom.

“Mislim da je u ljudskoj prirodi da ostvari ljudski kontakt, osobito s barmenom koji mu poslužuje kafu”, smatra putnik Ashish Kumar ispijajući topli napitak koji mu je pripremio robot.

Izvor: Agencije