EK optužuje Apple za zloupotrebu dominantnog tržišnog položaja

Korisnici Appleovih uređaja, mobitela i pametnih satova, mogu plaćati beskontaktno samo preko aplikacije Apple Pay, čime se onemogućuje konkurentske aplikacije.

Apple je na svojim uređajima onemogućio konkurentske aplikacije za plaćanje u pristupu tehnologiji NFC (EPA)

Evropska komisija je optužila Apple da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu u beskontaktnom plaćanju, onemogućujući svojim konkurentima pristup bežičnoj tehnologiji NFC, koja omogućava komunikaciju između mobilnog uređaja i terminala za plaćanje u trgovini.

U junu 2020. Komisija je otvorila istragu o tome krši li Apple pravila tržišnog natjecanja u vezi sa svojom mobilnom aplikacijom za plaćanje Apple Pay. U preliminarnom izvještaju Komisija navodi da je utvrđena zloupotreba dominantnog položaja na tržištu.

Komisija zasad nije ništa poduzela protiv Applea, dok se ne potvrde nalazi iz preliminarnih zaključaka, prenosi Hina.

Onemogućavanje konkurentske aplikacije

Korisnici Appleovih uređaja, mobitela i pametnih satova, mogu plaćati beskontaktno samo preko aplikacije Apple Pay, čime se onemogućuje konkurentske aplikacije.

Apple je na svojim uređajima onemogućio konkurentske aplikacije za plaćanje u pristupu tehnologiji NFC, preko koje se uspostavlja veza između mobilnog uređaja i POS terminala te su oni prisiljeni koristiti samo Appleovu aplikaciju za plaćanje.

“Isključivanjem drugih iz igre Apple je nepošteno zaštitio svoj Apple Pay novčanik od konkurencije. Ako se to pokaže tačnim, to ponašanje odgovora zloupotrebi dominantne pozicije, što je nezakonito prema našim pravilima”, ističu iz Komisije.

Razvoj aplikacija za mobilno plaćanje prilično je skupa investicija i može biti isplativa samo ako ima pristup klijentima i Applea i Androida.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada