Twitterovi investitori tuže Muska zbog manipulacija tokom davanja ponude

Kao optuženika investitori su naveli i sam Twitter, tvrdeći da je kompanija bila obavezna istražiti Muskove postupke.

Elon Musk je u međuvremenu obećao dodatnih 6,25 milijardi dolara kapitala kako bi financirao svoju ponudu za Twitter (EPA)

Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica kompanije kada je dao ponudu, vrijednu 44 milijarde dolara, za preuzimanje te društvene mreže, prenosi Reuters.

Oni tvrde da je taj milijarder uštedio 156 miliona dolara tako što nije otkrio da je kupio više od pet posto Twittera do 14. marta. Investitori su zatražili da budu klasificirani po kategoriji dionica te da im se dodijeli neodređeni iznos kaznene i kompenzacijske odštete.

Osim Muska, kao optuženika su naveli i sam Twitter, tvrdeći da je kompanija bila obavezna istražiti Muskove postupke. Ipak, ne traže odštetu od Twittera.

Umjetno izazivanje snižene cijene

Prema tužbi, podnesenoj na saveznom sudu u San Franciscu, ulagači su rekli da je Musk nastavio kupovati dionice i nakon toga te je u konačnici početkom aprila otkrio da je vlasnik 9,2 posto kompanije.

“Odgađajući otkrivanje svog udjela u Twitteru, Musk se upustio u tržišnu manipulaciju i kupio dionice Twittera po umjetno izazvanoj niskoj cijeni”, rekli su ulagači, predvođeni Williamom Heresniakom.

Ni Musk ni njegov advokat nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. Twitter je odbio komentirati.

Ulagači tvrde da je nedavni pad Teslinih dionica doveo Muskovu sposobnost financiranja njegove akvizicije Twittera u “veliku opasnost” budući da je založio svoje dionice kao kolateral kako bi osigurao zajmove koji su mu potrebni za kupnju kompanije.

Teslinim dionicama trgovalo se sa oko 713 dolara u četvrtak popodne, što je pad u odnosu na više od 1.000 dolara početkom aprila.

I javne kritike snižavaju vrijednost kompanije

U trenutku kada je Musk otkrio svoj udio, već je pokrenuta istraga američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), objavio je The Wall Street Journal početkom maja.

SEC zahtijeva od svakog ulagača koji kupi udio veći od pet posto u kompaniji da otkrije svoje udjele u roku od 10 dana od prelaska te granice.

Ulagači su također rekli da Muskove javne kritike kompanije, uključujući 13. maja objavljen tweet u kojem piše da je otkup “privremeno na čekanju” dok Twitter ne dokaže da botovi čine manje od pet posto njegovih korisnika, predstavlja pokušaj daljnjeg poticanja pada cijena dionica.

Musk je u srijedu obećao dodatnih 6,25 milijardi dolara kapitala kako bi financirao svoju ponudu za Twitter, što je znak da još uvijek radi na zaključivanju dogovora.

Izvor: Agencije