Namibija planira budućnost prodajom sunčeve energije Evropi

Ambicija je da postanemo industrijski inkubator sintetičkog goriva, rekao je James Mnyupe, ekonomski savjetnik predsjednika Namibije.

Namibija će prve pozive na ulaganja u iskorištavanje energije Sunca oglasiti na samitu u Davosu od 22. do 26. maja (EPA)

Namibija, pustinjska afrička država, jedna od najviše pogođenih globalnim zatopljenjem, želi proizvodnjom sunčeve energije pokriti vlastite potrebe i čak je izvoziti 2030. te tako pomoći dekarbonizaciji Evrope putem proizvodnje vodika i amonijaka, javlja AFP.

“Ambicija je da postanemo industrijski inkubator sintetičkog goriva iz obnovljivih izvora tako što ćemo početi proizvoditi sunčevu energiju, zatim zeleni vodik te dekarbonizirani amonijak”, kazao je James Mnyupe, ekonomski savjetnik predsjednika Namibije.

Namibijsko vodstvo došlo je u Evropu “ponuditi svoje izvanredno sunce”, rekao je Mnyupe u Rotterdamu gdje je sudjelovao na Salonu World Hydrogen, a strategiju razvoja predstavio je i u Parizu, prenijela je Hina.

Ta zemlja s juga Afrike želi se uklopiti u energetske ciljeve koje je ranije ove sedmice predstavila Evropska unija kako bi se oslobodila ovisnosti o ruskom plinu.

Nemoguće proizvesti dovoljne količine vodika

Ako EU želi proizvesti 10 miliona tona vodika iz obnovljivih izvora do 2030, ona računa na 10 miliona uvezenih tona kojima će nadomjestiti ugalj, naftu i plin u pojedinim industrijskim sektorima i u prevozu.

“EU razumije da ne može proizvesti 20 miliona tona vodika u Evropi, to je nemoguće, nemamo dovoljno sunca i nemamo dovoljno vjetra. Zbog toga će nam trebati partner u Africi”, rekao je Jorgo Chatzimarkakis, glavni sekretar Hydrogen Europe.

EU računa na “partnerstvo EU-Afrika” u vodiku kako bi smanjio korištenje plina, kako bi dekarbonizirao (smanjio udio CO2) u industriji, počevši od velikih luka gdje se koncentrišu aktivnosti potrošnje prirodnog plina (za metalurgiju, hemijsku industriju i drugo).

U novembru je Namibija počela aktivnosti odabirom operatora za svoju prvu poizvodnu jedinicu struje iz energije sunca. Odabrala je konzorcij Hyphen kojeg čine međunarodni investicijski fond (Nicholas Holdings) i njemačka energetska grupa Enertrag. Taj bi pogon trebao proizvoditi 5.000 MW od 2026. godine na lokaciji Tsau Khaeb.

Suše nas ubijaju

Sve je to ostvarivo naravno uz uvjet da Namibija privuče dovoljno ulaganja evropskih preduzeća.

Ako Namibija ostvari samodostatnost u proizvodnji struje “mogla bi postati izvoznica”, kaže Mnyupe.

“Danas uvozimo između 60 i 70 posto naše struje, uglavnom iz Južnoafričke Republike”, a samodostatnost bi “bila prvi korak prema ekonomskoj emancipaciji”.

Mnyupe odbacuje kritike o “neokolonijalizmu” kad je riječ o takvim oblicima euromediteranskog partnerstva.

“Može vam se činiti neokolonijalizam, no zapravo nama je prilika za promjenu, važna za ekonomsku emancipaciju cijele Afrike”, ocjenjuje.

Ističe da žele Namibiju učiniti privlačnom za ulaganja kako bi se privatni sektor odvažio riskirati i ući u takav posao.

Najviše pogođeni globalnim zatopljenjem

Namibija će “prve pozive na ulaganja” oglasiti na samitu u Davosu od 22. do 26. maja, najavio je Mnyupe.

Napominje da je njegova domovina među zemljama “najviše pogođenima globalnim zatopljenjem”. Zato će svi proizvodi dolaziti iz “obnovljivih energija” te će emisije CO2 biti na nuli.

“Imamo požare, suše nas ubijaju, a ovisimo o hidroenergiji”, kazao je.

Kineske kompanije “već kucaju na naša vrata i žele biti uključene”, rekao je Mnyupe, pa najavio: “Spremni smo raditi sa svima koji su spremni sudjelovati u našoj viziji industrijalizacije Namibije”.

Izvor: Agencije