Hyundai investira više od 10 milijardi dolara u SAD-u

Predviđa se da će to biti ulaganja u proizvodnju električnih vozila, kao i robotiku, urbanu mobilnost, autonomnu vožnju i umjetnu inteligenciju.

Fabrika koju će Hyundai otvoriti u Georgiji zapošljavat će oko 8.100 ljudi, a pogon će proizvoditi oko 300.000 električnih vozila godišnje (EPA)

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai investirat će više od 10 milijardi američkih dolara u Sjedinjenim Američkim Državama do 2025. godine kako bi ojačao saradnju sa američkim kompanijama u oblasti napredne tehnologije, prenosi agencija Anadolija.

Eusiun Chung, izvršni direktor Hyundai Motor Company, objavio je novi plan ulaganja od pet milijardi dolara nakon sastanka sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje.

Istakao je kako će Hyundai otvoriti novi pogon za proizvodnju električnih vozila u vrijednosti od oko 5,5 milijardi dolara u saveznoj državi Georgia.

Više od 8.100 poslova

Očekuje se da će nova ulaganja Hyundaija u SAD-u do 2025. godine premašiti 10 milijardi dolara.

Predviđa se da će to biti ulaganja u proizvodnju električnih vozila, kao i robotiku, urbanu mobilnost, autonomnu vožnju i umjetnu inteligenciju.

Navodi se da će fabrika koju će Hyundai otvoriti u Georgiji zapošljavati oko 8.100 ljudi, a pogon će proizvoditi oko 300.000 električnih vozila godišnje.

Izvor: Agencije