Boeingov starliner prvi put došao na Međunarodnu svemirsku stanicu

Za agenciju NASA je ovaj pokusni test ključan i prođe li sve u redu agencija planira prvi let s posadom ostvariti do kraja godine.

U kapsuli Starliner je lansirana lutka, nazvana Rosie, koja sjedi za komandama (EPA)

Nova Boeingova kapsula Starliner bez posade spustila se na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), nakon uspješnog testnog leta koji treba potvrditi da je spremna preuzeti zadaću prijevoza astronauta i zaliha do ISS-a, javlja dpa.

Nakon cjelodnevnog leta, brod bez posade usidrio se oko 400 kilometara iznad Zemlje. Prenosio je oko 225 kilograma NASA-inog tereta i opreme za posadu te više od 130 kilograma Boeingovog tereta, prenosi Hina.

Uspješan let bio je test za Starliner koji se našao u krizi. Zbog niza problema, projekt je počeo dvije godine kasnije nego što je planirano.

Boeing planira koristiti Starliner za prevoz astronauta na ISS, kao alternativu SpaceX-ovoj kapsuli “Crew Dragon”.

Prevozit će četiri člana posade do stanice

Starliner je letjelica nove generacije za djelomično višestruku upotrebu koja se sastoji od ponovno iskoristive kapsule za posadu i servisnog modula koji će biti raketno lansirani. Jednom kad postane certificirana, prevozit će do četiri člana posade do stanice.

Svemirska letjelica izvorno je trebala poletjeti do stanice u julu 2021, no misija je bila odgođena najprije zbog problema koji su se pojavili nakon dolaska ruskog istraživačkog modula Nauka, a potom i zbog problema sa Starlinerovim pogonskim sistemom.

Američka kompanija za avijaciju i zračni prostor razvila je i izgradila Starliner za NASA-u.

U prvom testnom letu u decembru 2019, letjelica nije uspjela doći do Međunarodne svemirske stanice, djelomično zbog problema s automatskim paljenjem.

Prikupljanje podataka

U kapsuli je lansirana lutka, nazvana Rosie, koja sjedi za komandama. Opremljena je s petnaestak senzora koji prikupljaju informacije o kretanjima.

Kapsula bi trebala ostati četiri do pet dana priključena za svemirsku stanicu prije nego što se oslobodi za povratak na Zemlju, a predviđeno je njeno spuštanje uz padobrane u pustinji White Sands u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Bude li misija uspješna NASA će biti korak bliže u ostvarenju svog plana da Starliner postane pouzdano sredstvo za prevoz astronauta na ISS i njihov povratak na Zemlju.

Otkako su 2020. ponovno počela lansiranja s posadama u orbitu s američkog tla, devet godina pošto je završen program lansiranja space shuttleovima, američka svemirska agencija morala je za prijevoz svojih astronauta angažirati Falcon 9 i kapsule Crew Dragon kompanije SpaceX u vlasništvu izumitelja i multimilijardera Eleona Muska.

Prethodno je jedina opcija za prevoz astronauta do svemirskog laboratorija i natrag bila ruskim letjelicama Sojuz.

Za NASA-u je ovaj pokusni test ključan i prođe li sve u redu agencija planira prvi let s posadom ostvariti do kraja godine.

Izvor: Agencije