Kina planira prvu potragu za naseljivim planetama

Ako bude uspješno sprovedena, to će biti prva svemirska misija specijalno osmišljena kako bi bile otkrivene nastanjive planete slične Zemlji oko obližnje zvijezde slične Suncu.

Istraživanje naseljivih planeta van Sunčevog sistema jedno je od ključnih polja fundamentalnih istraživanja u astronomiji (EPA - Ilustracija)

Kineski naučnici su predložili svemirski projekt za istraživanje univerzuma kroz svemirski teleskop kako bi se otkrile naseljive planete slične Zemlji izvan Sunčevog sistema, udaljene oko 32 svjetlosne godine od naše planete, prenosi Tanjug.

Projekt je nazvan “Otkrivanje obližnje nastanjive egzoplanete” (Closeby Habitable Exoplanet Survey, skraćeno CHES), javlja Kineski međunarodni radio. Ako bude uspješno sproveden, to će biti prva svemirska misija specijalno osmišljena kako bi bile otkrivene nastanjive planete slične Zemlji oko obližnje zvijezde slične Suncu.

Istraživanje naseljivih planeta van Sunčevog sistema jedno je od ključnih polja fundamentalnih istraživanja u astronomiji.

Otkriveno i potvrđeno više od 5.000 egzoplaneta

“CHES treba da pruži ključne odgovore na pitanje da li smo sami u univerzumu, kao i na pitanje kako planete mogu postati kolijevka života”, rekao je Ji Jianghui, profesor iz Opservatorije Purple Mountain pri Kineskoj akademiji nauka, koji je ujedno glavni istraživač misije CHES.

Ji je naveo da je do sada otkriveno i potvrđeno više od 5.000 egzoplaneta, uključujući 50-ak planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni, ali većina se nalazi stotinama svjetlosnih godina daleko od Zemlje.

“Otkriće obližnjih naseljivih svjetova bit će veliki proboj za čovječanstvo, a također će pomoći ljudima da prošire naš životni prostor u budućnosti”, dodao je Ji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada