Kineske tehnološke kompanije otpuštaju radnike, najgore tek dolazi

Deseci hiljada radnika otpušteni su usred regulatornog udara na privatne kompanije i pretjerano agresivnog širenja, jer su firme postale preopterećene.

Kineske tehnološke kompanije otpustile su desetke hiljada zaposlenika usred regulatornog suzbijanja koje provodi Peking (Reuters)

Piše: Kyle Mullin

Umjesto formalnog otkaza od šefa, Zhang Wei je saznao da će ostati bez posla u kineskoj kompaniji za video-streaming iQiyi preko poslovne grupe za razmjenu poruka.

Zhangov šef je samo potvrdio vijest nakon što su u decembru prošle godine u medije procurile informacije o rezovima u ovoj kompaniji sa sjedištem u Pekingu.

“Iako sam znao unaprijed, svejedno nisam mogao vjerovati“, kaže Zhang, koji nas je zamolio da koristimo pseudonim umjesto njegovog pravog imena.

Zhang je jedan od desetaka hiljada radnika na kineskoj tehnološkoj sceni koji su otpušteni nakon regulatornog udara na privatne kompanije koji je srušio cijene dionica i nakon godina agresivne ekspanzije unutar ovog sektora, zbog čega su, prema mišljenju analitičara, neke kompanije postale preopterećene.

Situacija bi se tek mogla zakomplicirati

Između jula i sredine aprila otpušteno je gotovo 73.000 radnika, prema istraživanju TechNodea, medijske ispostave koja pokriva kinesku tehnološku i startup scenu.

Kasnije u aprilu je lifestyle aplikacija Xiaohongshu, često opisivana kao kineska verzija Instagrama, otpustila gotovo 10 posto svoje radne snage.

“Uzroci ne samo ovih otkaza, već i zamrznutog broja zaposlenih u mnogim odjelima, prekinutog trenutnog zapošljavanja i pauziranih stažiranja, kombinacija su loših makroekonomskih izgleda, pritiska da se fokusira na profit i da se srežu neprofitabilni biznisi, kao i većeg regulatornog nadzora u ovom sektoru“, kazala je za Al Jazeeru Rui Ma, privatna investitorica i osnivačica podcasta Tech Buzz China.

Situacija bi se tek mogla zakomplicirati u narednom periodu.

Alibaba and Tencent, dva giganta kineskog interneta, prave planove da otpuste desetke hiljada zaposlenika ove godine, prema izvještaju koji je u martu objavio Reuters, navodeći anonimne izvore bliske ovoj kompaniji.

Alibaba i Tencent se navodno pripremaju za otpuštanje desetaka hiljada zaposlenika [Thomas Peter / Reuters]

Gao “Noah” Zihao, suosnivač Bete, kompanije za lov na glave, koja je sarađivala s glavnim kineskim tehnološkim kompanijama, kazao je da su se mnoge tehnološke kompanije preopteretile pokušavajući “kopirati svoje poslovne modele“ u novim industrijama, ukazujući na pokušaj platforme za dostavu hrane Meiutan da se ubaci na maloprodajno tržište, kao i na pokušaj platforme za online trgovinu Jindong da se počne baviti i prodajom namirnica.

“Ovi potezi su bili isuviše agresivni da bi zaradili novac, ostavivši kompanijama manjak opcija, osim da srežu odjele koji ne donose zaradu“, rekao je on.

Gao je dodao da kvalificirani tehnološki kandidati sve teže pronalaze intervjue za posao, budući da kompanije oglašavaju sve manje radnih mjesta.

iQiyi, Jindong i Meituan nisu odgovorili na Al Jazeerine upite za komentar.

Radnici mogu vidjeti ‘gornju granicu’

Yuwan Hu, zamjenica direktora u kompaniji Daxue Consulting, kazala je da kineski tehnološki sektor sada prolazi period tranzicije, nakon što se suočio s ograničenjima jednokratnih pokretača rasta, kao što je elektronska trgovina.

“Ranije su se najveće kineske tehnološke kompanije fokusirale na videoigrice, elektronsku trgovinu i druge tradicionalne ‘velike internet’ biznise, koji su imali veliki porast broja korisnika prije tri do pet godina“, rekla je Hu za Al Jazeeru, dodajući da je brzi rast doveo do nesimetričnog fokusa, koji je zanemario infrastrukturu.

Radnici “mogu vidjeti gornju granicu, zbog sazrijevanja tržišta“, kazala je ona.

“Vladine politike sada nisu tako pogodne za veliki internet. Naprosto, situacija nije stabilna… Vladina politika je sada naklonjenija onome što nazivamo stroge nove tehničke industrije, kao što su vještačka inteligencija, računarstvo u oblaku, biotehnologija i druga infrastruktura“.

Značaj takve nove industrije, velikih podataka, evidentan je u “14. petogodišnjem planu za razvoj industije velikih podataka“ kineske vlade, objavljenom u novembru, koji opisuje ovo polje kao “novu pokretačku snagu za ekonomsku transformaciju i razvoj“.

S obzirom da radnici trpe zbog posljedica loše procijenjenih proširenja biznisa, vlasti su potražile načine da gurnu industriju “velikog interneta“ prema područjima koje Peking smatra održivijim.

“Izgleda da zvaničnici sada govore: ‘Imamo drugačiju strategiju. Stalo nam je do stalnog zapošljavanja, a internetske kompanije to ne mogu proizvesti'“, kaže Gao.

“Te internetske kompanije su se potrudile i ulile su mnogo novca na američko tržište dionica. Pandemija je svima pokazala da virtualna ekonomija nije i ne može biti jedini pokretač rasta“.

Na horizontu se naziru znaci nade

Takav rast nemoguć je bez popratnih bolova, prema mišljenju Ashley Dudarenok, koautorice knjige New Retail: Born in China Going Global.

“Ova industrija je mlada i stalno se mijenja, u skladu s kineskom brzinom, sada tek ulazimo u tinejdžersku fazu, gdje će neizbježno biti kriza koje kreiraju menadžment i pretjerano samopouzdano širenje“, rekla je ona za Al Jazeeru.

“Tehnološki ekosistemi će se nastaviti razvijati, uviđajući još bolje koja je njihova supermoć i kako se najbolje mogu međusobno takmičiti i sarađivati“.

Nakon nekoliko teških godina za ovaj sektor na horizontu se naziru znaci nade.

Kineski državni mediji su u proteklim sedmicama signalizirali da će ponuditi veću podršku tehnološkim kompanijama suočenim s problemima, povećavajući očekivanja za ublažavanje regulatornog napada započetog 2020. godine.

Platforma za dostavu hrane Meituan među kineskim je startupima koji su pokušali da se razgranaju na druge poslovne rejone [Aly Song / File Photo]

Ma je kazala kako je ona i dalje optimistična da će tehnološki poslovi ostati atraktivni radnicima, iako možda manje nego prije.

“Za sada [tehnološki sektor] i dalje nudi neke od najvećih plata u Kini… Paketi dionica su pretrpjeli veliki udarac, ali to je dio globalnog fenomena“, rekla je Ma.

“Većina ovih poslova će biti dobri poslovi, ali ne nužno, te karta za finansijsku slobodu kao što su bili na početku proteklog desetljeća”.

Uprkos nedavnim krizama, sazrijevanje velikih tehnoloških kompanija vjerovatno će koristiti kvalificiranim radnicima dugoročno gledano, kazao je Gao.

“Ljudi koji znaju kodirati, ili ključni menadžeri koji zaista imaju klijente, uvijek će moći naći dobar posao“, rekao je on, izražavajući manji optimizam kada su u pitanju izgledi “ušminkanih projekt menadžera, koji pričaju priče uz pomoć Powerpoint prezentacija“.

‘Postojat će dva tipa radnika’

Hu je izrazila slične nade za budućnost.

“Kratkoročno gledano, bit će teško… Ali, za nekih godinu dana, postojat će dva tipa radnika: oni bez traženih tehnoloških vještina, koji će se možda trebati fokusirati na druge indusrtije, te oni koji imaju relevantne digitalne vještine… Oni bi mogli razviti nove vještine kako bi mogli dobiti bolje poslove unutar tehnoloških kompanija“.

Za tehnološke radnike kao što je Zhang ovaj metež u sektoru poziv je na buđenje.

“Tehnologija se iznimno brzo razvija. Moramo nastaviti učiti kako ne bismo bili eliminirani… Ne samo u tehnološkoj, već u bilo kojoj industriji. Mislim da stalno moramo učiti“, zaključio je Zhang.

Izvor: Al Jazeera