Video: Kinezi postavili najvišu plutajuću meteorološku stanicu

Meteorološka stanica u obliku zračnog broda i teška 2,6 tona postavljena je na rekordnu visinu od 9.032 metra.

Kineska ekspedicija postavila je automatsku meteorološku stanicu na 9.032 metra, što je svjetski visinski rekord.

Stanica je podignuta na kineskoj strani planine Qomolangma, u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Tibet, prensoi Reuters.

U nedjelju u 1:26 sati po pekinškom vremenu, kineska meteorološka stanica vlastite proizvodnje u obliku zračnog broda uspješno je poletjela iz kampa, koji se nalazi na 4.300 metara nadmorske visine, uzdižući se prosječnom brzinom od 30 metara u minuti.

Stanica je premašila visinu od 9.000 metara u 4:26 sati i dostigla visinu od 9.032 metra nakon 14 minuta, premašivši visinu planine Qomolangma od 8.848,86 metara.

Grupa naučnih ekspedicija plutajuće automatske meteorološke stanice, sa 64 člana, najveća je među 16 naučnih ekspedicijskih grupa na planini Qomolangma.

Plutajuća stanica teška 2,6 tona

Grupa se sastoji od istraživača iz Instituta za istraživanje tibetanske visoravni, Instituta za istraživanje svemirskih informacija i Instituta za optiku, fine mašine i fiziku u Changchunu, svi pod Kineskom akademijom nauka (CAS).

Plutajuća automatska meteorološka stanica ima zapreminu od 9.060 kubnih metara, ukupne težine oko 2.625 tona.

Usidreno vozilo na zemlji je teško 90 tona.

Meteorološki osmatrački uređaj koji nosi stanica uglavnom se koristi za sinhrono snimanje podataka o sastavu atmosfere i procesa prenosa vodene pare od početne do ciljane visine.

Podaci snimljeni uređajem uključuju promjene stabilnog izotopa atmosferske vodene pare, crnog ugljika, prašine, metana i ugljen-dioksida, koji igra važnu ulogu u proučavanju utjecaja zapadnog vjetra na promjene okoliša Qinghai-tibetanske visoravni.

Izvor: Agencije