Musk privremeno odgodio kupovinu Twittera

Ugovor o Twitteru je privremeno odgođen dok se čekaju detalji koji podržavaju računicu da spam/lažni nalozi zaista predstavljaju manje od pet posto korisnika, napisao je Elon Musk na Twitteru.

Dionice Twittera su nakon Muskove objave o odgađanju kupovine pale za 17,7 posto (AP)

Milijarder Elon Musk privremeno je odgodio kupovinu kompanije Twitter, za koju je planirao izdvojiti 44 milijarde dolara, dok ne dobije više informacija o tome koliko lažnih ili neželjenih naloga ima na toj društvenoj mreži, javlja Reuters.

Twitter je ranije procijenio da su lažni ili spam nalozi u prvom kvartalu ove godine predstavljali manje od pet posto od njegovih 229 miliona dnevno aktivnih korisnika.

“Ugovor o Twitteru je privremeno odgođen dok se čekaju detalji koji podržavaju računicu da spam/lažni nalozi zaista predstavljaju manje od pet posto korisnika”, napisao je Musk na Twitteru.

Dionice te društvene mreže su nakon Muskovog “tvita” pale za 17,7 posto na 37,10 dolara na trgovanju prije otvaranja njujorške berze, što je njihov najniži nivo od kada je Musk početkom aprila objavio da je kupio devet posto udjela u Twitteru. Nakon toga je dao “najbolju i konačnu” ponudu za potpuno preuzimanje te kompanije po cijeni od 54,20 dolara po dionici.

Uklanjanje botova kao jedan od prioriteta

Procijenjena vjerovatnoća da će kupoprodajni ugovor biti zaključen po ponuđenoj cijeni pala je ispod 50 posto prvi put u utorak, kada su dionice Twittera pale ispod 46,75 dolara.

Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, rekao je da će jedan od njegovih prioriteta nakon preuzimanja Twittera biti uklanjanje “spam botova” sa platforme.

Iz Twittera nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom povodom posljednje Muskove poruke, a ni u njegovoj kompaniji “Tesla” nisu bili dostupni za komentar.

Izvor: Agencije