Musk ne podržava Trumpa, ali želi da mu Twitter ukine zabranu

Donald Trump je rekao da se ne želi vratiti na Twitter, ali umjesto toga želi izgraditi vlastitu platformu, koja je nazvana Truth Social.

Twitter je Trumpu trajno zabranjen početkom 2021. godine nakon napada na Capitol i 'rizika od daljnjeg poticanja nasilja' (EPA)

Milijarder Elon Musk jasno je dao do znanja da, iako želi da Twitter ukine trajnu zabranu bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, to ne znači da ga podržava u budućoj predsjedničkoj kampanji, najavljenoj za 2024. godinu, javlja Reuters.

Najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor Tesle, koji namjerava preuzeti Twitter, prethodno je rekao kako je odluka Twittera da Trumpu zabrani pristup toj društvenoj mreži “moralno loša”.

Na te se primjedbe nadovezao kasnije u tweetu, istaknuvši da ne podržava Trumpa kao predsjedničkog kandidata.

Trump se ne želi vratiti na Twitter

“Iako mislim da bi kandidat koji unosi manje podjela bio bolji 2024. i dalje mislim da bi Trumpa trebalo vratiti na Twitter”, napisao je Musk.

Trump je rekao da se ne želi vratiti na Twitter, ali umjesto toga želi izgraditi vlastitu platformu, koja je nazvana Truth Social.

Twitter mu je trajno zabranjen početkom 2021. godine zbog “rizika od daljnjeg poticanja nasilja” nakon napada na Capitol, objavila je tada kompanija. Trump razmatra još jednu kandidaturu za predsjednika 2024.

Twitter napuštaju dva visoka čelnika

U međuvremenu je glavni izvršni direktor Twittera Parag Agrawal u dopisu zaposlenicima objavio da će kompaniju napustiti dva visoka čelnika koji nadziru odjele za potrošače i prihode. Reuters navodi da je riječ o jednom od najvećih potresa u kompaniji otkad je Musk najavio je da će je kupiti za 44 milijarde dolara.

Agrawal u dopisu navodi da će Twitter zaustaviti većinu zapošljavanja i pregledati sve postojeće ponude za posao kako bi utvrdio treba li ih “povući”.

Kompanija je planirala 7,5 milijardi dolara godišnjeg prihoda i 315 miliona dnevnih korisnika do kraja 2023. godine, ali je te ciljeve povukla u svom nedavnom izvješću, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije