NASA snimila najjači potres na Marsu ikad

InSight je sa svojim visokoosjetljivim seizmometrom otkrio potres procijenjene magnitude 5,0 stepeni koji se dogodio 4. maja, objavila je NASA.

Misija InSighta je proučavanje unutrašnje strukture Marsa (EPA)

Američka svemirska agencija (NASA) saopćila je da je njena sonda InSight na Marsu snimila rekordno jak potres magnitude 5,0 stepeni po Richteru.

InSight je sa svojim visokoosjetljivim seizmometrom otkrio potres procijenjene magnitude 5,0 stepeni koji se dogodio 4. maja 2022. godine, objavila je NASA.

To je najjači potres izmjeren na crvenoj planeti nakon što je prethodni od 4,2 stepeni po Richteru otkriven u augustu 2021. godine, prenosi Anadolija.

Misija InSighta

“Potres magnitude 5,0 je srednje jačine u poređenju sa onima koji se osjećaju na Zemlji, ali je blizu gornje granice onoga što su se naučnici nadali da će vidjeti na Marsu tokom InSightove misije”, navodi se u saopćenju.

NASA-in svemirski brod zadužen za istraživanje unutrašnjosti Marsa sletio je na površinu planete u novembru 2018. nakon opasnog šestominutnog spuštanja kroz atmosferu.

Misija InSighta je proučavanje unutrašnje strukture Marsa, uključujući njegovu koru, plašt i jezgro. Misija također mjeri tektonsku aktivnost i udare meteorita na Mars.

Izvor: Agencije