Intel prekida poslovanje u Rusiji

Intel se pridružuje globalnoj zajednici u osudi rata Rusije protiv Ukrajine i poziva na brzo uspostavljanje mira, objavila je kompanija.

Korporacija Intel je prethodno, prošlog mjeseca, obustavila isporuke kupcima u Rusiji i Bjelorusiji (EPA)

Američki proizvođač čipova Intel obustavio je poslovanje u Rusiji, pridruživši se mnoštvu kompanija koje su napustile tu zemlju nakon njenog napada na Ukrajinu, javlja Reuters.

Ta korporacija, koja je prošlog mjeseca obustavila isporuke kupcima u Rusiji i Bjelorusiji, primijenila je mjere za kontinuitet poslovanja kako bi minimizirala poremećaje u svojim globalnim operacijama.

“Intel se pridružuje globalnoj zajednici u osudi rata Rusije protiv Ukrajine i poziva na brzo uspostavljanje mira”, objavila je kompanija.

I IBM obustavio isporuke

Kompanija International Business Machines (IBM) također je obustavila isporuke Rusiji nakon što je Ukrajina pozvala američke firme koje se bave računarstvom u oblaku i softverom da prekinu poslovanje sa tom zemljom.

Serveri kompanija IBM, Dell Technologies i Hewlett-Packard dominiraju na ruskom tržištu, pri čemu su se tamošnje kompanije i vladine agencije oslanjale na tehnologiju razvijenu na Zapadu kao na osnovu za svoje vlastite IT sisteme kojima upravljaju.

Izvor: Agencije