Microsoft: Ruski hakerski napadi kao podrška invaziji na Ukrajinu

Polovina destruktivnih napada izvedena je na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, mnogo puta istovremeno uz bombardovanje i raketne napade ruskih snaga, upozorava Microsoft.

Microsoft navodi da su napadi praćeni široko rasprostranjenim špijunskim i obavještajnim aktivnostima (Reuters - Ilustracija)

Cyber napadi ruskih hakera podržanih od njihove države uništili su podatke u desetinama organizacija u Ukrajini i proizveli “haotično informaciono okruženje”, objavila je kompanija Microsoft.

U izvještaju na 20 stranica, na koji se poziva AP, jedinica Microsofta za digitalnu sigurnost navodi da je gotovo polovina destruktivnih napada izvršena na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, mnogo puta istovremeno uz bombardovanje i raketne napade ruskih snaga.

Microsoft je ocijenio da su se grupe koje djeluju usklađeno sa Rusijom “pozicionirale za sukob još u martu 2021. godine”, upadajući u mreže i stvarajući uporišta koja će kasnije koristiti za prikupljanje “strateških obavještajnih podataka, kao i podataka o bojnom polju ili za omogućavanje budućih destruktivnih napada”.

Široko rasprostranjene obavještajne aktivnosti

Tokom rata u Ukrajini, ruski cyber napadi su “povremeno ne samo degradirali funkcije” određenih organizacija, već su težili da “poremete pristup građana pouzdanim informacijama i uslugama od ključne važnosti za život i poljuljaju povjerenje u rukovodstvo zemlje”, navodi se u izvještaju.

Cyber operacije Kremlja su “imale uticaj u smislu tehničkog poremećaja usluga i izazivanja haotičnog informacionog okruženja, ali Microsoft nije u mogućnosti da procijeni njihov širi strateški uticaj”, dodaje se.

Poremećaji izazvani ruskim hakerskim aktivnostima bili su skromniji nego što su mnogi predviđali uoči invazije 24. februara, a Microsoft navodi da su napadi “praćeni široko rasprostranjenim špijunskim i obavještajnim aktivnostima”.

Izvor: Agencije