Kinezi u Evropi ulažu u tvornice baterija i električnu mobilnost

Kineske kompanije u Evropi žele graditi vlastite tvornice, posebno u sektorima koji po njihovoj ocjeni imaju konkurentsku prednost.

Uz Nizozemsku, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku (EPA)

Kineska ulaganja u Evropi oporavila su se u 2021, drugoj godini pandemije, ali sada su fokusirana na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i električnoj mobilnosti, javlja dpa.

Prošle godine kineska su ulaganja u Evropi porasla za trećinu, na 10,6 milijardi eura, izračunali su američka istraživačka grupa Rhodium i njemački institut Mercis.

U 2020, prvoj godini pandemije, potonula su na najniži nivo od 2013. godine.

Uz Nizozemsku, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

Nova era

Čini se da je vrijeme milijardi dolara vrijednih preuzimanja u ključnim strateškim sektorima završilo, zaključak je studije čiji su rezultati objavljeni.

Umjesto toga, kineske kompanije sada u Evropi žele graditi vlastite tvornice, posebno u sektorima koji po njihovoj ocjeni imaju konkurentsku prednost, kao što su proizvodnja baterija i razvoj električne mobilnosti.

Iako je Evropa i dalje zanimljiva kineskim kompanijama, ekonomist Mericsa Max Zenglein ne očekuje njihov značajan rast u predstojećem razdoblju, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorne poteškoće.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada