Barcelona pravi novi najjači superračunar u Evropi

Mare Nostrum 5, koji će biti spreman sljedeće godine, moći će izvršiti 200 miliona milijardi operacija u sekundi.

Mare Nostrum 4 je 2021. godine zaradio 47,2 miliona eura (BSC)

Barcelona će novim superračunarom Mare Nostrum 5, čija se instalacija očekuje do kraja ove godine, povratiti vodeću poziciju na evropskoj mapi superračunara.

Mare Nostrum 5 će biti 15 do 20 puta jači od sadašnje verzije Mare Nostrum 4, koji je drugi najjači superračunar u Evropi i 13. u svijete, te 10.000 puta brži od prve generacije ovog računara napravljenog 2004., koji je u to vrijeme bio najjači na kontinentu.

Radovi na instalaciji najnovije verzije superračunara već su počeli u računarskom centru u Barceloni (BSC), koji je grupa novinara iz Srbije posjetila u okviru projekta Puls Evrope, piše agencija Beta.

Namijenjen za brojna istraživanja

Mare Nostrum 5, koji bi trebao biti spreman za rad naredne godine, imat će maksimalnu obračunsku snagu od 200 petaflopa, što znači da može izvršiti 200 miliona milijardi operacija u sekundi.

Njegova namjena bit će prije svega za evropska medicinska istraživanja, uključujući lijekove, vakcine i simulacije širenja virusa, kao i za klimatska predviđanja, razvoj vještačke inteligencije, obradu “big data” i brojna druga naučna istraživanja.

Ukupni troškovi za kupovinu, instalaciju i rad tokom pet godina iznosit će 223 miliona eura, a polovinu budžeta finansirat će Evropska unija.

Mare Nostrum 4 je 2021. godine zaradio 47,2 miliona eura, od čega 9,2 miliona od španske i katalonske vlade, a 21,6 miliona od Evropske komisije.

Izvor: Agencije