Rolls-Royce će uskoro proizvoditi struju pomoću nuklearnog reaktora

Britanska vlada je zatražila od nuklearnog regulatora da počne proces odobravanja dozvole, nakon što je prošle jeseni podržala Rolls-Royceov krug finansiranja od 546 miliona dolara za razvoj prvog modularnog reaktora.

Mali modularni reaktori snage 470 megavata koštaju 2,34 milijarde dolara i gradit će se na zemljištu od 10 hektara (EPA)

Rolls-Royceov dizajn maloga modularnog nuklearnog reaktora vjerovatno će dobiti odobrenje britanskog regulatora do sredine 2024. godine, a električnu energiju mogao bi proizvoditi pet godina kasnije, rekao je Paul Stein, predsjednik uprave kompanije Rolls-Royce Small Modular Reactorsa (SMR), u izjavi za Reuters.

Britanska vlada zatražila je prošlog mjeseca od nuklearnog regulatora da počne proces odobravanja, nakon što je prošle jeseni podržala Rolls-Royceov krug financiranja od 546 miliona dolara za razvoj prvog SMR-a u zemlji. Vlada se nada da će SMR-ovi pomoći u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjiti emisije ugljika.

U intervjuu za Reuters Stein je rekao da je regulatorni proces pokrenut i da će vjerojatno biti završen sredinom 2024. godine.

“Pokušavamo surađivati ​​s Vladom i drugima kako bismo krenuli s narudžbama i mogli isporučiti struju u mrežu do 2029. godine”, rekao je Stein.

Jeftiniji i brži za izgradnju

U međuvremenu, Rolls-Royce će početi proizvoditi dijelove reaktora za koje ne očekuje promjene u dizajnu.

Mali modularni reaktori snage 470 megavata (MW) koštaju 1,8 milijardi funti (2,34 milijarde dolara) i gradit će se na zemljištu od 10 hektara, veličine oko 10 nogometnih igrališta.

Za razliku od tradicionalnih reaktora, SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju, a mogu se postaviti i u brodove i avione.

Njihov “modularni” format znači da se mogu otpremiti u kontejnerima iz tvornice i relativno brzo instalirati na bilo koje predloženo mjesto.

Izvor: Agencije