Kina: Šest misija za završetak izgradnje svemirske stanice

Sve misije bit će organizovane ove godine, a dvije će imati i posadu od ukupno šest austronauta.

Tri astronauta bit će stacionirana u orbiti šest mjeseci (EPA)

Kina je objavila da će ove godine organizovati šest svemirskih misija, uključujući dva leta sa posadom, kako bi dovršila izgradnju svoje svemirske stanice Tiangong.

“Svemirska letjelica Shenzhou-14 sa ljudskom posadom bit će lansirana u junu iz centra za lansiranje satelita Jiuquan na sjeverozapadu Kine”, rekao je Hao Chun, šef Kineske svemirske agencije za misije sa posadom.

Chun je istakao da će biti potrebno da tri astronauta budu stacionirana u orbiti šest mjeseci.

Prije toga, u maju, zakazano je lansiranje teretne svemirske letjelice Tianzhou-4 koja će prenositi zalihe, eksperimentalne materijale i gorivo do svemirske stanice.

“U julu će biti lansirana prva laboratorijska komponenta svemirske stanice Wentian, ili Quest for the Heavens, dok će druga laboratorija pod nazivom Mengtian, ili Dreaming of the Heavens, biti poslana u oktobru”, rekao je Chun, prenijela je Anadolija.

‘Posade imale sveobuhvatnu obuku’

Kada budu povezane sa Tiangongom, dodao je Chun, stanica će postati kompletna sa strukturom u obliku slova T.

Nakon toga bit će lansirani Tianzhou-5 i Shenzhou-15, sa još tri astronauta koji će u orbiti također ostati šest mjeseci.

Huang Weifen, glavni trener kineskih astronauta, rekao je da su posade Shenzhou-14 i Shenzhou-15 u “vrlo dobrom stanju i da su imale sveobuhvatnu obuku i pripreme”.

Izvor: Agencije