Dobitnici Nobelove nagrade za nauku pozvali na mir u Ukrajini

Naučnici u deklaraciji, pozivajući Putina da povuče vojsku, navode da je nauka stavila moćno oružje u ruke političara, ali da se ono mora koristiti u miroljubive svrhe.

Naučna otkrića moraju se, napisala su 103 potpisnika, koristiti isključivo u miroljubive svrhe i za dobrobit i sreću svih ljudi (EPA)

Više od stotinu dobitnika Nobelove nagrada za nauku potpisalo je poziv za mir u Ukrajini i pozvalo Rusiju da povuče svoju vojsku, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Naučnici u deklaraciji navode da je nauka stavila moćno oružje u ruke političara, ali da se ono mora koristiti u miroljubive svrhe, prenosi Hina.

“Otkriće nuklearne fizije stvorilo je osnovu za izgradnju nuklearnog oružja za uništavanje. Njegovi sadašnji razmjeri imaju potencijal učiniti Zemlju nenastanjivom za ljude i izbrisati ljudsku civilizaciju. Takvo oružje se stoga nikada ne smije koristiti”, upozoravaju naučnici.

Poziv Putinu da opozove oružane snage

Naučna otkrića moraju se, napisala su 103 potpisnika, “koristiti isključivo u miroljubive svrhe i za dobrobit i sreću svih ljudi, uz poštivanje Opće deklaracije o ljudskim pravima”.

“Pozivamo ruskog predsjednika Vladimira Putina da poštuje sporazume temeljem međunarodnog prava, da opozove svoje oružane snage, da počne pregovore i uspostavi mir”, zaključuje naučnici.

Deklaraciju, koju su potpisali laureati iz cijelog svijeta, inicirali su Društvo Max Planck i Lindau susreti Nobelovaca.

Izvor: Agencije