Izraelski startup će u svemiru testirati opremu koja prati aktivnost mozga

Trojica astronauta koji će naredne sedmice krenuti u planiranu misiju kompanije Axiom Space na ISS, koristit će posebnu kacigu s ugrađenim posebnim elektroencefalogramom koji je izradio Brain.Space.

Astronauti će nositi posebne kacige sa 460 posebnih naprava kojima će se pratiti potencijalno abnormalna dinamika mozga (Reuters - Ilustracija)

Izraelski startup Brain.Space, koji se bavi proučavanjem novih informacija o moždanoj aktivnosti, uskoro bi trebao upotrijebiti svoju opremu za testiranje na astronautima u svemiru tokom leta SpaceX kapsule do Međunarodne svemirske stanice (ISS), javlja Reuters.

Trojica astronauta koji će naredne sedmice krenuti u planiranu misiju kompanije Axiom Space na ISS, koristit će posebnu kacigu s ugrađenim posebnim elektroencefalogramom (EEG) koji je izradio Brain.Space. U desetodnevnu misiju, prvo privatno putovanje na svemirsku stanicu, krenut će 3. aprila četvorica astronauta, od kojih će trojica biti dio eksperimenta.

“Otprije znamo da mikrogravitacijsko okruženje utječe na fiziološke pokazatelje u tijelu. Vjerojatno će utjecati i na mozak, a mi bismo to željeli pratiti”, rekao je Yair Levy, izvršni direktor kompanije Brain.Space, u izjavi agenciji Reuters.

Istraživanja korisna za potencijalni život izvan Zemlje

Dosad su kontinuirano, za vrijeme boravka astronauta u svemiru, prikupljani podaci o pulsu astronauta, otporu kože, mišićnoj masi i ostali parametri, ali još nitko nije pratio moždanu aktivnost, rekao je Levy.

Trojica od četvorice astronauta, nosit će posebne kacige sa 460 posebnih naprava koje će im biti spojene na lubanju. One će dnevno biti aktivirane 20 minuta, a u tom će se vremenu učitavati podaci na prijenosnom računaru na ISS-u. Uz pomoć tih naprava pratit će se i potencijalno abnormalna dinamika mozga.

Slična istraživanja, koja prate moždanu aktivnost, ranije su provedena na Zemlji. Stručnjaci iz kompanije Brain.Space planiraju usporediti EEG nalaze da bi ustanovili kakve su razlike u moždanoj aktivnosti za vrijeme boravka astronauta u svemiru i na Zemlji.

Smatraju takve eksperimente potrebnima jer dugoročno istraživanje svemira uključuje i potencijalni život izvan Zemlje.

‘Svemir je akcelerator’

Brain.Space je objavio da je dosad za svoja istraživanja prikupio 8,5 miliona dolara, a kompanija surađuje i s Odjelom za kognitivne znanosti i znanosti o mozgu pri izraelskom sveučilištu Ben Gurion.

Levy je rekao kako se nada da će ova svemirska misija biti poticaj ostalim institucijama, istraživačima i programerima softvera da koriste njegovu platformu za prikupljanje podataka o moždanoj aktivnosti.

“Svemir je akcelerator. Namjera nam je istražiti aplikacije, proizvode i usluge koje mjere moždanu aktivnost, što je jednostavno poput povlačenja podataka s Apple Watcha”, rekao je Levy, podsjećajući da se na taj način mjeri moždana aktivnost osoba koje pate od ADHD-a (poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću).

Izvor: Agencije