SAD daje bogatu novčanu nagradu za informaciju o ruskom hakeru

Američki State Department dodjeljuje nagrade onima koji daju informacije o ruskom hakeru Jevgeniju Viktoroviču Gladkikhu u okviru programa Nagrade za pravdu.

Osumnjičeni je navodno dva puta 2018. godine pokušao pristupiti rafinerijama, koje su bile u vlasništvu jedne američke kompanije, ali bezuspješno (EPA)

Američki State Department raspisao je nagradu do 10 miliona dolara svakome ko pruži informacije o hakeru Jevgeniju Viktoroviču Gladkikhu, rođenom u Rusiji, javlja Anadolija.

“Američki State Department dodjeljuje nagradu onima koji daju informacije o ruskom hakeru Jevgeniju Viktoroviču Gladkikhu u okviru programa Nagrade za pravdu (RFJ)”, navedeno je u saopćenju, uz napomenu da je Gladkikh djelovao po nalogu ili pod kontrolom strane vlade.

“Nudimo nagrade do 10 miliona dolara za informacije u vezi s Gladkikhovim identitetom ili lokacijom. Gladkikh pomaže ili podržava kršenje Zakona o kompjuterskim prevarama i zloupotrebi, koji uključuje kibernetičke aktivnosti protiv kritične infrastrukture SAD-a”, dodano je u saopćenju.

Napad na sisteme rafinerija

Između maja i septembra 2017. Gladkikh je bio programer u Naučno-istraživačkom institutu Centra za hemiju i mehaniku ruskog Ministarstva odbrane, vodećoj istraživačkoj instituciji.

U saopćenju je navedeno da je Gladkikh, zajedno sa svojim partnerima, kibernetički napao sisteme rafinerija izvan Sjedinjenih Američkih Država i razvio zlonamjerni softver zbog kojeg su sigurnosni sistemi postali nefunkcionalni.

Osumnjičeni je navodno dva puta 2018. pokušao pristupiti rafinerijama u zemlji, koje su bile u vlasništvu američke kompanije, ali bezuspješno.

Izvor: Agencije