Tesla isporučuje prva vozila iz tvornice u Njemačkoj

S planom zapošljavanja 12.000 radnika, njemačka gigatvornica i tvornica baterija će postati najveći poslodavac u pokrajini Brandenburg, gdje se nalazi i njemačko sjedište kompanije Tesla.

U punom kapacitetu, tvornica će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, znatno više od glavnog rivala Volkswagena (EPA)

Kompanija “Tesla” će u utorak isporučiti kupcima prve automobile modela Y proizvedene u velikoj tvornici u gradu Gruenheide, vrijednoj pet milijardi eura. Ta tvornica predstavlja prvi “Teslin” evropski proizvodni centar i najveće ulaganje u jedan njemački pogon za proizvodnju automobila u novijoj historiji, javlja Reuters.

Otvaranju bi trebali prisustvovati i generalni direktor “Tesle” Elon Musk, te njemački kancelar Olaf Scholtz.

S planom zapošljavanja 12.000 radnika, njemačka gigatvornica i tvornica baterija će postati najveći poslodavac u pokrajini Brandenburg, gdje se nalazi i njemačko sjedište kompanije.

U punom kapacitetu, tvornica će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, znatno više od glavnog rivala Volkswagena koji je prošle godine širom svijeta prodao 450.000 električnih vozila na baterije. Osim toga, drugi “Teslin” pogon u Njemačkoj će proizvoditi 50 gigavat sati (GWh) baterija za automobile, više nego sve druge tvornice u toj zemlji.

Volkswagen drži primat

Za sada, Volkswagen drži primat na evropskom tržištu električnih vozila, s tržišnim udjelom od 25 posto u odnosu na “Teslinih” 13 procenata. Elon Musk je izjavio da će povećanje proizvodnje trajati duže od dvije godine, koliko je bilo potrebno za izgradnju tvornice.

Volkswagen, koji je ove godine već dobio narudžbe za 95.000 baterijskih električnih vozila u Evropi, planira izgradnju nove tvornice električnih vozila u vrijednosti dvije milijarde eura, kao i izgradnju šest tvornica baterija širom kontinenta. Uz to, ima postojeću tvornicu u Wolfsburgu.

Međutim, VW će vremenski zaostajati za “Teslom”, budući da planira otvaranje tvornice električnih vozila tek 2026. godine, a otvaranje prve tvornice baterija naredne godine.

Izvor: Agencije