Rusija zabranila Facebook i Instagram zbog ‘ekstremizma’

Društvene mreže kojima upravlja Meta ‘zabranjene su zbog ekstremističke aktivnosti’, obrazložio je sud.

Od početka ruske intervencije na Ukrajinu 24. februara, ruska vlast je znatno pooštrila nadzor nad informacijama na internetu (Reuters)

Sud u Moskvi zabranio je u ponedjeljak američkim društvenim mrežama Facebook te Instagram rad na području Rusije pod optužbom da provode “ekstremističke” aktivnosti, a to je najnoviji u nizu koraka kojima vlasti nastoje kontrolirati internet od početka invazije na Ukrajinu.

“Sud je udovoljio zahtjevu pomoćnika državnog otužitelja da se zabrane aktivnosti Meta Platforms Inc. na ruskom teritoriju”, stoji u sudskoj objavi na Telegramu, prenosi Hina.

Društvene mreže kojima upravlja Meta “zabranjene su zbog ekstremističke aktivnosti”, obrazložio je sud.

Meta je vlasnica Facebooka i Instagrama, ali i aplikacije WhatsApp koja nije obuhvaćena zabranom jer je sudac procijenio da ona nije sredstvo “javnog širenja informacija”.

Zahtijev FSB-a

Ruske tajne službe FSB zatražile su ranije u ponedjeljak “trenutačnu” zabranu Facebooka i Instagrama jer ih optužuju da svojim aktivnostima rade “protiv Rusije i njezinih oružanih snaga”.

Rusko državno tužilaštvo zatražilo je 11. marta da se Meta uvrsti na popis “ekstremističkih” kompanija i time je otvoren put zabrani svih njenih aktivnosti u Rusiji.

Rusko tužilaštvo reagiralo je na odluku Mete da ublaži propise o govoru mržnje u odnosu na rusku vojsku i rusko državno vodstvo zbog vojne operacije koju je Moskva pokrenula protiv Ukrajine.

Instagram i Facebook, kao i Twitter od sada su blokirani u Rusiju gdje su gotovo nedostupni osim za pristup korištenjem privatne virtualne mreže.

Od početka invazije 24. februara, ruske vlasti znatno su ojačale kontrole nad informacijama koje kolaju internetom, posljednjim prostorom slobode govora u Rusiji.

Izvor: Agencije