Mostar postaje centar istraživanja cyber sigurnosti i vještačke inteligencije

Saradnjom sa izraelskim institucijama, Sveučilište u Mostaru želi unaprijediti razvoj i istraživanje vještačke inteligencije i informatičkih tehnologija.

Lakše bi bilo navesti koji dio modernog života vještačke inteligencije nije dotakla kako bi se pokazalo koliko je važna za naš svakodnevni život, poslovanje i društvo (EPA - Ilustracija)

Sigurnost informatičkih sistema i razvoj vještačke inteligencije polja su u koja se širom svijeta ulažu veliki resursi. Zemlje koje imaju šta ponuditi u ovim područjima su ujedno i zemlje predvodnice u tehnološkom svijetu.

Možda bi bilo lakše navesti koji dio našeg modernog života vještačke inteligencija (AI) nije dotaknula kako bi se pokazalo koliko je važna za naš svakodnevni život, poslovanje i društvo.

Inteligentne mašine utječu na gotovo svaki aspekt naših života kako bi pomogle poboljšati efikasnost i povećati naše ljudske sposobnosti. AI je tako isprepleten u svemu što radimo da je teško zamisliti život bez toga.

Istovremeno, moderni način života je nezamisliv bez računara, procesora, mobilnih uređaja, “rada u oblaku”, što ukazuje na izrazitu potrebu za informatičkom sigurnošću, kako bi naš poslovni, ali i privatni život zaštitili.

Zbog toga Sveučilište u Mostaru, koje već umnogome radi na razvoju informatičkih tehnologija, novom saradnjom želi da se smjesti na mapu naprednih centara koje su nezaobilazna stanica istraživačima.

Tako su Azrieli College of Engeering Jerusalem i Holon Institute od Technology iz Tel Aviva postali novi strateški partneri obrazovne institucije iz srca Hercegovine. Koliko je važan ovaj sporazum govori i podatak da je Holon Institute of Technology (HIT), javni univerzitet u Izraelu, među 10 najboljih po rankingu, a fokusiran je na nauku i tehnologiju, dizajn i vizualnu umjetnost te nudi različite i brojne interdisciplinarne programe.

Uspješne institucije

Kako navode iz Sveučilišta u Mostaru, na HIT-u se obrazuje 30 posto svih inženjera u Izraelu. S druge strane, Azrieli College of Engineering u Jerusalemu osnovan je kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju toga grada za ljudskim resursima u sektoru visoke tehnologije. Osim toga, imaju izuzetno razvijene uspješne programe startupova.

Ovim sporazumima je obuhvaćena saradnja u području akademske saradnje i razvoja (zajednički studiji, edukacije, programi usavršavanja), razmjene informacija, nastavnog osoblja i studenata, promocija fakulteta i njihovih aktivnosti potpisnika, organizacije zajedničkih konferencija, simpozija kao i naučno-stručnih istraživanja.

Sporazum sa Azrielli College of Engineering Jerusalem je potpisan na dvije godine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sa svojim Centrom za informacijske tehnologije, Sveučilište u Mostaru je već lider u brojnim aktivnostima iz tog područja na koje će se nadgraditi i umjetna inteligencija, poručuju iz ove institucije.

“Prvo smo sveučilište u Bosni i Hercegovini koje je uvelo e-indeks i razne druge napredne IT sustave u obrazovanju. Područje umjetne inteligencije smatramo jednom od strateških razvojnih grana Sveučilišta, radi široke mogućnosti primjene i izglednog doprinosa svim društvenim i ekonomskim granama”.

Kako navode, Sveučilište u Mostaru planira postati lider u području informatičkih tehnologija i digitalnoj transformaciji društva.

“Uz naše strateške izraelske partnere s bogatim iskustvom i znanjima vjerujemo kako to možemo i postići. Prvi koraci su objedinjavanje i unaprjeđenje IT studija u jedinstven sustav koji bi zatim mogao odgovoriti zajedničkim izazovima”.

Korist za društvo

Od sporazuma neće profitirati samo mostarska obrazovna institucija, već i grad Mostar, ali i cijela Bosna i Hercegovina.

“Budući da je strateški cilj Sveučilišta i društvena integracija, naša znanja i postignuća ćemo svakako implementirati u društvenoj zajednici te ovo nisu samo iskoraci za Sveučilište, nego i za Mostar i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Time će se Sveučilište transformirati u ključnog aktera socioekonomskog razvoja regije”, poručuju iz ove visokoškolske institucije.

Što se tiče konkretne saradnje, jedan od prvih velikih projekata je pokretanje zajedničkog master studija na engleskom jeziku u IT području s Azrieli College of Engineering Jerusalem na čemu su već krenule aktivnosti, dok će se s Holon Institutom raditi na studijima cyber sigurnosti i programima vještačke inteligencije.

Osim navedenoga, u planu je pokretanje startup akceleratora u saradnji sa AtoBe akceleratorom iz Jerusalema, koji je jedan od najuspješnijih izraelskih podržavatelja stvaranja novih uspješnih kompanija, poručuju iz Sveučilišta u Mostaru.

Sa Holon Institutom će se raditi na studijima cyber sigurnosti i programima vještačke inteligencije (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nadalje, u planu je i povezivanje komplementarnih poslovnih subjekata te saradnja na zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima.

U narednom razdoblju izaslanstvo izraelskih univerziteta će posjetiti Sveučilište u Mostaru kako bi se još detaljnije dogovorili u vezi aktivnosti na strateškim iskoracima.

Ono što je dobra vijest za istraživače Sveučilišta u Mostaru, ali i studente ove obrazovne institucije jeste da se ne radi o kratkim programima saradnje.

Sporazum s Holon Institute of Technology potpisan je na razdoblje od pet godina, a s Azrielli College of Engineering Jerusalem na dvije godine.

Sporazumi se potpisuju na općoj razini, a aktivnosti i pojedinosti se dogovorno definiraju između potpisnika, navode iz ove visokoškolske institucije.

Istraživanja cyber sigurnosti i vještačke inteligencije su svakako budućnost naprednih tehnologija, a Sveučilište u Mostaru je spremno da odgovori na izazove koje ova područja postavljaju.

Izvor: Al Jazeera