Rusija planira sama poslati rover na Mars

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin reagovao je na prekid saradnje sa Evropskom svemirskom agencijom.

Rusija će za nekoliko godina moći samostalno provesti misiju na Mars, najavio je Rogozin (EPA)

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao je da će ruska državna svemirska agencija za nekoliko godina moći samostalno provesti misiju na Mars, nakon što je Evropska svemirska agencija (ESA) odbila sarađivati s Moskvom na misiji slanja rovera ExoMars ove godine, prenosi Tanjug.

“Da, izgubit ćemo nekoliko godina, ali ćemo zato sami provesti ovu istraživačku ekspediciju sa novog lansirnog kompleksa kosmodroma Vostočni”, naveo je Rogozin na Telegram kanalu.

Rogozin je prokomentarisao odluku šefa ESA-e Josef Aschbachera, koja se odnosi na povlačenje Evropljana iz projekta ExoMars.

“Ovo je loše za sve ljubitelje svemira. Otkazana je zajednička rusko-evropska misija na Mars”, konstatirao je šef Roskosmosa.

I ESA potvrdila prekid partnerstva

Prethodno je ESA potvrdila da na neodređeno vrijeme obustavlja svoju misiju slanja rovera ExoMars sa partnerom Roskosmosom.

Prema agenciji, “veoma malo vjerovatno” je da će doći do slanja misije zbog ruskog rata u Ukrajini, prenosi AP.

Primarna misija rovera bila je da utvrdi da li je Mars ikada imao oblike života. Odluku o prekidu saradnje sa Roskosmosom donio je vladajući savjet ESA na sastanku ove sedmice u Parizu.

Zbog načina na koji orbitira oko Sunca, Mars je lako dostupan sa Zemlje samo svake dvije godine. Sljedeći mogući period za lansiranja letjelice za Mars bi bio 2024.

Misija je već odgođena 2020. godine zbog pandemije i potrebe za još testiranja na svemirskoj letjelici.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada