Intel gradi veliki kompleks za proizvodnju čipova u Njemačkoj

Intel će graditi dvije tvornice u Magdeburgu, čime će otvoriti 7.000 radnih mjesta u građevini, 3.000 stalnih radnih mjesta za vlastite potrebe i još desetke hiljada radnih mjesta kod partnera.

Raspoređivanje tvornica na više zemalja Evriopske unije Intelu bi moglo osigurati više subvencija (EPA)

Američki tehnološki div Intel najavio je da će u Njemačkoj izgraditi veliki kompleks za proizvodnju čipova, u prvoj fazi planiranih ulaganja u Evropi koja bi u idućih 10 godina trebala dosegnuti 88 milijardi dolara.

Prva faza predviđa 33 milijarde eura ulaganja, uključujući 17 milijardi eura za pogone u Njemačkoj, koji bi trebali podmiriti rastuću potražnju za čipovima za računare, automobile, pametne telefone i druge uređaje i dugoročno smanjiti ovisnost Evrope o azijskim dobavljačima.

U septembru prošle godine izvršni direktor Intela Pat Gelsinger najavio je 88 milijardi dolara ulaganja u Evropu u idućih 10 godina, odgovorivši na poruke evropskih čelnika da planiraju povećati kapacitete za proizvodnju čipova i smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima nabavke.

Hiljade novih radnih mjesta

Intel je najavio gradnju dvije tvornice u njemačkom Magdeburgu, čime će otvoriti 7.000 radnih mjesta u građevini, 3.000 stalnih radnih mjesta za vlastite potrebe i još desetke hiljada radnih mjesta kod dobavljača i partnera, navodi se u izvještaju.

Dodatnih 12 milijardi eura uložit će u pogone u Irskoj, čime će ukupna Intelova ulaganja u tu članicu EU-a premašiti 30 milijardi eura, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pregovaraju i s Italijom o potencijalnom ulaganju do 4,5 milijardi eura u inženjerski centar za podršku u proizvodnji čipova koji planiraju otvoriti između 2025. i 2027. godine.

U Francuskoj Intel planira izgraditi svoj novi evropski istraživački centar, u sklopu kojeg će otvoriti 1.000 novih visokotehnoloških radnih mjesta.

Izbor je pao na te lokacije nakon što su neke vlade u EU, uključujući italijansku, ponudile američkom divu velike poticaje kako bi privukle njegova ulaganja, ističe Reuters.

Raspoređivanje tvornica na više zemalja moglo bi mu osigurati više subvencija, iako će o državnoj pomoći morati pregovarati sa svakom zemljom posebno, rekao je novinarima evropski povjerenik za industriju Thierry Breton.

Evropska komisija razgovara i s drugim proizvođačima čipova i nada se novim sličnim najavama u narednim mjesecima, rekao je Breton, ne iznoseći pojedinosti.

Izvor: Agencije