Nakon Facebooka i Twittera, u Rusiji nedostupan i Instagram

Moskva je, kao što je i najavila prošle sedmice, ugasila pristup Instagramu, optužujući njenu matičnu kompaniju Metu da zatvara oči pred pozivima na nasilje prema Rusima.

Regulator preporučuje da se Rusi vrate domaćim platformama koje su napuštene otkako je narasla popularnost Instagramu i Facebooku (Reuters)

Nakon Facebooka i Twittera, još jedna velika društvena mreža – Instagram, postala je nedostupna u Rusiji zbog čega su blogeri i male kompanije, koje se uveliko oslanjaju na njega, trudile namamiti pratitelje na druge internet platforme, javlja AFP.

Moskva je, kao što je i najavila prošle sedmice, ugasila pristup Instagramu, optužujući njezinu matičnu kompaniju Metu i vlasnika Marka Zuckerberga da zatvara oči pred pozivima na nasilje prema Rusima.

Za mnoge male ruske kompanije, Instagram je bio primarna platforma za oglašavanje, obradu prodaje i komunikaciju s klijentima.

Izvršni direktor Instagrama Adam Mosseri rekao je da platforma ima 80 miliona korisnika u Rusiji.

Razlog blokade – očuvanje ‘mentalnog zdravlja’

Blokada Instagrama dio je dugotrajnih napora ruskog predsjednika Vladimira Putina da stavi pod kontrolu ono čemu Rusi mogu, a čemu ne mogu pristupiti na internetu.

Ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor stavio je Instagram na popis stranica kojima je “pristup ograničen”, a istu sudbinu doživjeli su ranije Facebook i Twitter.

Razlog blokade je, kako je navedeno, “mentalno zdravlje” Rusa i napor da se djeca zaštite od “nasilništva i uvreda”.

Regulator preporučuje da se Rusi vrate domaćim platformama koje su napuštene otkako je popularnost Instagramu i Facebooku narasla.

Okrenuli se ‘svojim’ društvenim mrežama

Mnogi su blogeri na Instagramu objavili da se okreću VK-u, ruskom ekvivalentu Facebooku.

VK (vKontakte) je među ruskim društvenim platformama najbliži Instagramu po svojim značajkama, ali ga kritiziraju da podilazi vlastima.

Rusi se također okreću Telegramu, mreži koja je već iznimno popularna u Rusiji i diljem bivših sovjetskih zemalja, a Moskva ju je prije nekoliko godina pokušala, i na kraju nije uspjela blokirati.

Aplikacija je stvorena kao usluga za razmjenu poruka, ali ima i kanale na kojima korisnici mogu objavljivati ​​fotografije i videozapise s popratnim tekstovima.

Izvor: Agencije