Roskosmos vraća američkog astronauta na Zemlju

Pojedini američki mediji prethodno su izrazili sumnju u vezi sa povratkom američkog astronauta Marka Vande Heia u okolnostima sankcija uvedenih Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Američki astronaut Mark Vande Hei (desno) će se 30. marta vratiti nazad u svemirskom brodu 'Sojuz MS-19' sa ruskim kolegama (EPA)

Ruska svemirska korporacija Roskosmos objavila je da će se američki astronaut, koji se nalazi u ruskoj svemirskoj kapsuli, vratiti na Zemlju 30. marta, kao što je i planirano, prenosi Tanjug.

Takva potvrda dolazi nakon što su pojedini američki mediji prethodno izrazili sumnju u vezi sa povratkom američkog astronauta Marka Vande Heia u okolnostima sankcija uvedenih Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Bezbjednost svemirske posade uvijek prioritet

“Američki astronaut Mark Vande Hei će se 30. marta vratiti nazad u svemirskom brodu ‘Sojuz MS-19’ sa ruskim državljanima Antonom Škaplerovom i Petrom Dubrovom. Roskosmos nikada nikome nije dozvolio da sumnja u njegovu pouzdanost kao partnera”, objavila je press služba Roskosmosa.

Korporacija je naglasila i da je bezbjednost svemirske posade uvijek bila prioritet Roskosmosa.

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin je prethodno objavio na svom Telegram kanalu isječak iz emisije Fox Newsa u kojoj se navodi da bi Rusija mogla ostaviti američkog astronauta u svemiru.

Izvor: Agencije