Facebook i Instagram privremeno dopuštaju pozive na nasilje protiv Rusa

Privremena promjena politike, za koju se saznalo iz interne elektronske pošte, odnosi se na Latviju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Rusiju i Ukrajinu.

Pozivi na nasilje protiv Rusa dopušteni su kada objave jasno govore o invaziji Rusije na Ukrajinu, navedeno je u internim dokumentima (Reuters)

Kompanija Meta Platforms dopustit će korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu, pokazuju interni e-mailovi koji su bili dostupni Reutersu.

Kompanija će privremeno dopustiti i objave u kojima se zaziva smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zemljama među kojima su Rusija, Ukrajina i Poljska, pokazuje niz internih e-mailova moderatorima sadržaja, što je promjena u pravilima kompanije prema nasilju i poticanju na nasilje, prenosi Hina.

U mailovima stoji da su pozivi na nasilje protiv Rusa dopušteni kada objave jasno govore o invaziji na Ukrajinu. Osim toga, dodaje se da su pozivi na nasilje protiv ruskih vojnika dopušteni jer se to koristi kao zamjena za rusku vojsku te da se neće odnositi na ratne zarobljenike.

Privremena promjena politike odnosi se na Latviju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Rusiju i Ukrajinu.

Ograničenja sadržaja

Prošle sedmice Rusija je objavila da zabranjuje upotrebu Facebooka u zemlji reagirajući na, kako je rekla, ograničavanje pristupa ruskim medijima toj platformi. Moskva je blokirala tehnološke kompanije, među kojima i Twitter, za koji je saopćila da mu je djelovanje u toj zemlji ograničeno tokom invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “posebnom operacijom”.

Mnoge velike društvene mreže najavile su nova ograničenja sadržaja vezanih uz sukob, uključujući blokadu ruskih državnih medija RT i Sputnjik u Evropi.

Mailovi pokazuju i da će Meta dopustiti veličanje ukrajinskog desničarskog bataljuna Azov, koje je inače zabranjeno.

Glasnogovornik Mete Joe Osborne prije je rekao da kompanija “zasad dopušta male izuzetke za veličanje Azova strogo u kontekstu odbrane Ukrajine ili njegove uloge u sklopu Ukrajinske nacionalne garde”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada