Ulaganje u proizvodnju električnih vozila podiglo Amazonovu dobit

Neto dobit Amazona gotovo je udvostručena na kraju 2021. godine, poskočivši na 14,3 milijarde dolara, zahvaljujući povećanju vrijednosti vlasničkog udjela u kompaniji Rivian Automotive.

Ulaganje u dionice američkog proizvođača električnih automobila Rivian Automotive donijelo je veliku zaradu Amazonu (Reuters)

Dobit Amazona, maloprodajnog diva na internetu, snažno je porasla u četvrtom tromjesečju 2021. godine, podržana većim prometom i snažnim rastom vrijednosti vlasničkog udjela u američkom proizvođaču električnih automobila, kompaniji Rivian Automotive, javlja dpa.

Neto dobit Amazona gotovo je udvostručena na kraju 2021. godine, poskočivši na 14,3 milijarde dolara, zahvaljujući povećanju vrijednosti vlasničkog udjela u spomenutoj kompaniji za 11,8 milijardi dolara nakon uvrštenja njegovih dionica u burzovnu kotaciju u novembru. Neto prihod porastao je devet posto, na 137,4 milijarde dolara.

Prihod u Sjevernoj Americi bilježio je isti postotni rast, dosegnuvši 82,36 milijardi dolara. U svijetu je smanjen jedan posto, na 37,27 milijardi dolara.

Najpropulzivniji dio poslovanja bile su mrežne i usluge u oblaku, s rastom prihoda za 40 posto, na 17,78 milijardi dolara.

Upozorili na više troškove poslovanja

U cijeloj 2021. godini neto dobit porasla je 56,8 posto, na 33,4 milijarde dolara. Prihod je uvećan 22 posto, na 469,8 milijardi dolara.

U Amazonu su ipak upozorili na više troškove poslovanja.

“Kao što se očekivalo tokom božićnih blagdana, imali smo veće troškove zbog nedostašice radne snage i inflatornih pritisaka, a ti su se problemi zbog omikrona bili prisutni i na prijelazu u prvo (ovogodišnje) tromjesečje”, rekao je izvršni direktor Andy Jassy.

U smjernicama za prva tri ovogodišnja mjeseca uprava očekuje tri do osam posto veći prihod nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, u rasponu od 112 do 117 milijardi dolara.

Izvor: Agencije