Video: SpaceX-ova raketa ponijela u orbitu američki špijunski satelit

Raketa koja nosi satelit NROL-87 je poletjela iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji i uvela ga u Zemljinu orbitu nakon čega se bez teškoća vratila u bazu.

Raketa Falcon 9 američke privatne tvrtke SpaceX-a u srijedu je ponijela u orbitu špijunski satelit koji će biti u službi američkih svemirskih snaga, saopštio je Nacionalni ured za izviđanje (NRO) zadužen za izradu i upravljanje mrežom vojnih satelita Sjedinjenih Američkih Država, piše AFP, prenosi Hina.

Raketa koja nosi satelit NROL-87 poletjela je u 12:27 sati po lokalnom vremenu (21:27 sati po centralnoevropskom) iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji i uvela ga u Zemljinu orbitu nakon čega se bez teškoća vratila u bazu, dodaje NRO u saopštenju.

Pozivanje na vojnu tajnu

“Satelit NROL-87 je projektovao i konstruisao NRO koji s njim i upravlja za račun svoje svemirske izviđačke misije”, navodi agencija za vojno izviđanje, bez drugih detalja, pozivajući se na “vojnu tajnu”.

NRO koji je u nadležnosti Pentagona i nadzire međunarodni morski promet i komunikacije američkih suparnika a, dodaje da je riječ o prvom satelitu lansiranom ove godine i 17. u zadnje dvije godine.

U službi je zapovjedništva Svemirskih snaga koje ima sjedište u Los Angelesu.

(Video: YouTube/SpaceX)

Izvor: Agencije