Udruženja traže da i građani mogu tužiti tehnološke divove

Pravo na tužbe protiv tehnoloških kompanija trebali bi, po aktuelnoj verziji zakona, imati samo poslovni klijenti, ali 31 udruženje i akademici smatraju da bi to trebalo biti prošireno i na građane.

Zastupnici Europarlamenta spremni su razmotriti mogućnost privatnih tužbi, ali zemlje Unije do sada su ignorirale takve zahtjeve (Reuters)

Pravo na tužbu protiv tehnoloških divova zbog kršenja propisa Europske unije koji bi mogli obuzdati njihovu moć trebali bi, uz kompanije, imati i europski potrošači, upozorile su udruge za zaštitu privatnosti i prava potrošača i brojni akademici, javlja Reuters.

Poziv udruga i akademika vremenski se poklopio sa završnom fazom rasprava u Europskom parlamentu i među članicama Unije o Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) koji je prije više od godinu dana predložila Margrethe Vestager, europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja.

Nacrt zakona sadrži smjernice za tehnološke divove i u osnovi cilja na Apple, Google, Facebookovu krovnu kompaniju Meta, Amazon i Microsoft, prenosi Hina.

Pravo na tužbe protiv tehnoloških kompanija trebali bi, prema aktualnoj verziji zakona, imati samo poslovni klijenti, a skupina od 31 udruge i akademici smatraju da bi trebalo biti prošireno i na građane.

EU do sada ignorirala zahtjeve

“DMA mora omogućiti korisnicima, kako pojedinačno tako i kolektivno, da podižu tužbe zbog kršenja propisa iz DMA pred sudovima članica”, navodi grupa u otvorenom pismu institucijama EU-a.

Pismo su, među ostalima, potpisali europska udruga za zaštitu potrošača BEUC, međunarodna udruga Privacy International, američki Centar za digitalnu demokraciju i Consumer Federation of America, Unija za građanske slobode u Europi, Europska digitalna prava… Pridružili su im se i akademici sa Sveučilišta Oxford, Bečkog sveučilišta ekonomije i poslovanja u Beču i amsterdamskog Sveučilišta.

Zastupnici Europarlamenta spremni su razmotriti tu mogućnost, ali zemlje Unije do sada su ignorirale takve zahtjeve.

Koalicija je pozvala zakonodavce i zemlje EU-a i da potrošačkim udrugama i predstavnicima civilnog društva omoguće sudjelovanje u procesima skiciranima nacrtom zakona kako bi se njihove potrebe odrazile u odlukama Komisije o tehnološkim divovima.

Izvor: Agencije